Campanula medium, een uitzonderlijke bloem

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Aarvormige bloeiwijze

Wist u dit?

De meeste aarvormige bloemen bloeien van onder naar boven, denk aan: delphinium, kniphofia, monnikskap. Een uitzondering is de liatris. Deze aar bloeit van boven naar beneden.

De campanula medium is daar weer een uitzondering op want de bovenste bloem bloeit eerst en dat is er altijd maar één. Daarna gaat hij aan de zijkant en onderin bloeien.

Toen de rozen nog uit Aalsmeer, de chrysanten uit het Westland en de zomerbloemen uit Rijnsburg kwamen was de campanula een typisch Rijnsburgs product dat alleen buiten werd geteeld. Een prachtige bloem voor een veldboeket of gewoon solo in de vaas.

Bezoek aan campanula kwekerij

Hoe bijzonder is het dat ik nu een stukje schrijf over een product dat in ‘s Gravenzande geteeld wordt door een jonge en enthousiaste Westlandse kweker: Martin Groenewegen.

Op zijn kwekerij heeft hij zich gespecialiseerd in campanula medium. Afgelopen jaar was hij de eerste die ze in februari al aanvoerde. Hij teelt ze tot en met september. Daarnaast heeft hij nog andere soorten bloemen om de kassen optimaal te gebruiken.

Optimale kwaliteit

De bruisende Martin wil graag de beste zijn en doet er alles aan om zijn bloemen in de meest optimale kwaliteit aan zijn klanten te leveren.

De campanula is een 1-jarig gewas. Een speciaal opplant-bedrijf zaait de campanula medium in zogenaamde plugjes, potgrond in een plastic tray met kleine gaatjes (1,5 bij 1,5 cm, 3 cm diep), 1 zaadje per plugje.

Als de zaadjes zijn gekiemd en uitgegroeid tot miniplantjes gaan ze naar Martin. Hij poot de plugjes in keurige regels in zijn kas.  En nu komt het eropaan: Bij te weinig water blijven ze uiteindelijk te kort, bij te veel water gaan de wortels rotten en gaat het plantje dood. Martin doet het water geven op gevoel, soms 1x per dag, soms 3x, dat betekent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op je qui-vive zijn.

Juiste rijpte? Tijd om te oogsten!

Als de planten dan na ± 10 weken prachtige ranken vol met knoppen laten zien wordt het tijd om te oogsten. Het snijden van de stelen doet Martin twee keer per dag. Hij oogst de campanula medium op die rijpte dat ze als ze verkocht worden op hun mooist zijn en 7 dagen per week om zo altijd een zo gelijk en uniform mogelijk product af te kunnen leveren.

De mooiste takken zijn 60 tot 70 cm lang. Als de takken kleiner of dunner zijn voert hij ze apart aan, meestal in gemengde bossen. Er zijn vier kleuren campanula medium: roze, wit, blauw en milka. De knoppen komen allemaal open en zijn kleurvast.

Op schoon water zijn ze twee weken houdbaar. Een prachtig product!

Tip van de kweker:

De Campanula drinkt binnen een mum van tijd uw vaas leeg dus: veel water en steeds bijvullen!

Bab Star, juli 2018

Bekijk hier de foto’s van het bezoek aan kwekerij Groenewegen. Geïnteresseerd in informatie over andere producten? Kijk hier:

Volgt u ons al op Social media? We zijn te vinden op: FacebookInstagramYouTube en Pinterest