Bouman Anthuriums

Laatst gewijzigd: 22 februari 2024

Anthurium, kanjer van een snijbloem!

Bab bracht een bezoek aan anthuriumkwekerij Bouman Anthuriums. Lees hier zijn verhaal over het bezoek aan de kwekerij en deze kanjer van een snijbloem!

Een stukje geschiedenis

‘Bloeistaart’ is de Nederlandse vertaling van de Griekse woord ‘anthos’ en ‘oura’ waaruit de familienaam Anthurium is ontstaan.

Anthurium was in de jaren 60 en 70 een zeer luxe en gewaardeerde snijbloem, het grootste aandeel van de omzet bestond uit bloemstukken van de toenmalige bloemisten. Met de Anthurium, een snijbloem die weinig toevoeging nodig had om te stralen, was het eenvoudig om een mooi bloemstuk te maken.

Het oasis moest netjes afgewerkt zijn met blad, een sierlijke tak, wat luxe kamerplantenbladeren, zoals die van de croton en een paar anthuriums, klaar. Belangrijk was wel dat  de symmetrie klopte van het arrangement. Deze klassieke stijl werd ook wel driehoekschikking genoemd.

De derde generatie van de familie Bouman, Peter en Louis, begon in 1971 met de teelt van anthuriums. In de beginjaren waren de planten heel verschillend en vooral ook niet gelijk van kleur. Door de belangrijke vinding van meristeemcultuur konden in 1981 de beste planten met de mooiste kleuren gekloond en vermeerderd worden. Hierdoor ontstonden uniforme kleuren.

Hoelang kan een snijbloem goed blijven? Heel erg lang als het tenminste een anthurium is.

Bouman anthuriums
bouman anthuriums winkel

Het oog van de meester

Het is bijzonder hoe Louis Bouman van Bouman Anthuriums lopend door de kassen vertelt over zijn planten. Alsof ze onderdeel uitmaken van zijn familie, hij kent ze allemaal!

Het is ook niet verwonderlijk want anthuriumplanten gaan tientallen jaren mee en worden door het scherpe oog van de meester dagelijks in de gaten gehouden. Iedere kleine verandering in de kleur van het blad, een insectenaantasting, elke minimale verandering word opgemerkt.

Een kweker is ook afhankelijk van gezonde planten. Bijzonder om te horen was dat de planten niet alleen vertroeteld worden, maar ook echt geplaagd. Want wekelijks worden de klein jonge blaadjes er afgeplukt of af gebroken. Het gevolg daarvan is dat de plant, doordat de weg omhoog steeds wordt geblokkeerd zich gaat opdelen. Er komen daardoor meer planten per vierkante meter en dus ook meer bloemen.

Dan is er ook de extra verzorging als de planten uit hun normale habitat groeien, terugbuigen of de voedingsbodem verhogen met oasisblokken, zo wordt elke plant vertroeteld. Want blije planten geven het beste resultaat!

Soorten, vormen en maten anthurium

Anthuriums zijn er in verschillende vormen en maten waardoor ze heden ten dage nog steeds heel goed passen in de modernere bloemenwinkels in Nederland en België.

Bouman is aangesloten bij “Anthogether”, een samenwerking van vier anthuriumkwekers die samen goed zijn voor ongeveer 60 verschillende soorten.

anthurium in de kas

meerdere variëteiten bij Bouman Anthuriums

Bouman heeft 12 soorten staan op de kwekerij die 33.000 m² groot is. De variëteiten kunnen op verschillende manieren worden geoogst of aangeboden

  • Als  jonge bloem waarvan de bloem nog helemaal is opgerold.
  • Als open bloem met een diameter die kan variëren van wel 6 tot 20 cm
  • Als doorgekleurde bloem, de zogenaamde classic anthurium. Deze bloemen blijven veel langer op de plant waardoor de bloem groen verkleurd en de aar aan het veranderen is in een zaadstengel
  • Als laatste kan er in overleg gekozen worden om de lengte zo lang mogelijk te houden. Deze anthuriums worden dan op water geleverd.

Lange anthuriums

De verpakking is bepalend om de bloem onbeschadigd bij de bloemist te krijgen. In een doos is het allerbeste! Een nadeel is dat er dan een behoorlijk stuk van de steel af moet om de doos vol te krijgen.

Zeker in de huidige trend is lengte van belang. Dat is de reden dat we in overleg met kweker Bouman een oplossing hebben gezocht om onze bloemisten te laten genieten van onbeschadigde en lange anthurium.

Lang houdbare snijbloem

Tip: omgerekend per dag is de anthurium misschien wel de allergoedkoopste snijbloem en biedt daarom heel veel mogelijkheden. Krachtig genoeg om als enkele bloem te gebruiken en door de vele kleuren altijd te combineren in boeketten of arrangementen.

Anthurium een kanjer van een snijbloem

Al met al een kanjer van een snijbloem met een lange historie. Ik ben nieuwsgierig welke bloemist als eerste weer aan de slag gaat met symmetrische bloemstukken zoals de driehoekschikking. Die zal zeker terugkomen zoals we dat met alle trends na verloop van jaren zien!

Bab Star

bouman anthurium shop

Klik hier voor meer foto’s