Hollandse trosanjers

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Op bezoek bij kwekerij van Kester

Meer dan 35 jaar geloof je in dat ene product! Met passie gevoel en inzicht wist hij zich met dit product te onderscheiden in kwaliteit, continuïteit en houdbaarheid. Nu is hij een van de laatste Nederlandse kwekers die nog echte ouderwetse trosanjers teelt: Ab van Kester uit Monster, 65 jaar, (nog) geen opvolging, denkt er over na om te gaan stoppen.

Over de trosanjer

De trosanjer was een populair product in de jaren 70. Het werd veel geteeld in Nederland en de mooiste kon je kopen in het Westland.

In de jaren 80 werden ze op grote schaal geteeld in Spanje, Israël en Zuid-Amerika. Ze werden goedkoper en goedkoper. De bloemist wilde ze niet meer vanwege de verkoop in de Supers. De prijs werd zo laag dat het zelfs geen zin had ze in Afrika te telen. Maar Ab bleef vasthouden aan zijn kwaliteit en overleefde de ups en downs van dit mooie product.

Trosanjer als favoriete bloem

De trosanjers van de afgelopen 15 jaar vinden hun weg naar alle landen van de wereld maar de meeste Nederlandse bloemisten houden de trosanjer buiten de deur. En dan is het zo bijzonder om te horen dat Ab van Kesteren 5 jaar geleden werd gevraagd om een aantal takken te leveren voor het Noviteiten Festival op de Keukenhof.

Wel 40 verschillende typen bloemen werden daar voor het publiek uitgestald met de vraag: ‘Welke bloem vindt u het mooist?’ De bezoekers konden dan een knopje indrukken op de betreffende foto van hun favoriete bloem.

Hoe verbazend is het om te horen dat de meeste Nederlandse bloemisten ‘nee’ zeggen tegen de trosanjer, en de meeste bezoekers van de Keukenhof: ‘Ja!’

Nou is het wel simpel om dit zo te zeggen want we hebben te maken met trends en de stijl van de boeketten waar bepaalde bloemen wel of niet in passen maar ik vond het wel leuk om te benoemen want we hebben niet altijd goed in beeld wat de consument wel of niet leuk vindt.

Welke bloem is populair?

Daarom is het extra mooi dat u als bloemist weer losse takken verkoopt en dat de consument zelf uit uw assortiment de bloem kan kiezen die hij of zij het leukst, mooist of het bijzonderst vindt. Daardoor kunnen we exact zien wat populair is.

Dus zorg dat u heeft, wat 5 jaar geleden in de Keukenhof de noviteiten prijs van het jaar won (gekozen door uw klanten!): Trosanjer Spectro van Ab van Kester.
Deze anjer heeft takken met 5 tot 7 knoppen die allemaal open komen en een houdbaarheid van 14 dagen.

De teelt van trosanjers

Trosanjers telen is een vak. In oktober worden de stekken geplant en na ± 8 weken op lengte van 6 paar blaadjes getopt. Hierdoor gaat het stronkje ongeveer 12 takken vormen. Deze takken groeien uit tot de trosanjer. De hoofdknop wordt er uitgeplukt zodat alle overige knopjes zich goed kunnen ontwikkelen. Na het snijden blijft de plant 2 jaar lang goede takken geven.

Trosanjers zijn er in oneindig veel kleuren en doen het prima op gewoon water. De takken afsnijden of knippen, onderste blad er af, niet te ruw behandelen want in bepaalde delen van het jaar kunnen ze breken maar door ze behoedzaam te behandelen gaat het 100% goed. De houdbaarheid is twee weken of langer.

De verhalen van suiker en 7Up kloppen maar pas op, het water vervuilt dan heel snel met bacteriën en dan heb je het tegenovergestelde bereikt.

Ab, bedankt! We hopen dat je een goede opvolger vindt zodat dit prachtige product van Hollandse bodem weer een generatie verder komt!

Bab Star, juni 2018