Bab bezoekt ilex kwekerij Emiel de Jong

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Als je het over bomen en heesters hebt denk je direct aan Boskoop. Bij uitstek het dorp en gebied waar van oudsher de bomen en struiken in onze tuinen vandaan komen. Vanzelfsprekend dat een heesterkweker omschakelt naar de productie van snijheesters vanwege de geweldige sierwaarde van zijn gewas. De familie de Jong is daar een mooi voorbeeld van. Emiel staat aan het roer van het bedrijf van zijn vader Albert en kweekt hele mooie ilex verticillata.

Ilex uit Cananda

De Ilex is 60 jaar geleden uit Canada geïmporteerd. De planten groeien daar in het wild en geven mooie rode bessen! Die bessen komen niet zomaar want Ilex kent vrouwelijke en mannelijke planten.
De mannelijke planten zorgen voor het stuifmeel en de vrouwelijke als ze bevrucht zijn vooral voor de bessen en geloof me, ook bij planten is het huwelijk niet altijd perfect of beter gezegd: in perfecte harmonie.

Voor een goede conceptie is het in de natuur van belang dat het vrouwelijk en mannelijk geslacht gelijktijdig in de stemming zijn voor de voortplanting en dat is helaas niet altijd zo. Het gebeurt regelmatig dat het mannetje eerder of later bloeit dan het vrouwtje of andersom. Bij de Ilex komen er dan geen bessen! Dus het is zaak om de juiste partners te zoeken en de planten te selecteren op gelijktijdige bloei.

Een verrassende ontdekking!

Zo was er een plant uit Canada die al 15 jaar op het land stond maar nog nooit bessen had gegeven. De veronderstelling was dat het een mannelijke variant was. Totdat de plant half overreden was door een tractor. De gekneusde plant bleef achter in de groei en ging enkele weken later bloeien maar wel tegelijkertijd met de andere Ilex. Tot grote verrassing bleek het helemaal geen mannelijke plant te zijn en ook geen rode Ilex maar een gele variant die nu door de late bloei voor het eerst bevrucht was door de mannelijke ilex en daardoor voor het eerst bessen gaf. Wat een verrassing gele bessen!

ilex geel Golden Verboom

Ilex Golden Verboom

Met deze ontdekking  was kwekerij de Jong de eerste en enige die Ilex had met gele bessen. Ze noemden hem “Ilex Golden Verboom”

Ilex in mooie kleuren van de herfst

Dat is leuk, maar een kweker weet als geen ander dat als een gele bessenplant is bevrucht door een rode bessenplant er uit zaden die in de bessen zitten allerlei verrassende kleuren en variëteiten kunnen ontstaan.

Vader Albert heeft de gele bessen geplukt en gezaaid. Honderden plantjes zijn daarvan op een potje gezet en na enkele jaren langs de slootkant gepoot. Dan duurt het nog vijf jaar voordat de eerste bessen verschijnen. Veel rode, één gele en een aantal struiken gaven geen bes. Die bloeiden te laat of te vroeg. Het was pas na 15 jaar dat er langs de sloot een struik ontdekt werd die na lange tijd voor het eerst echte oranje bessen gaf. Ze hebben hem “ Orange Beauty”  genoemd. Later zijn er nog meer varianten ontstaan zoals: Ilex Julia en Ilex Victoria.

Daarom heeft u nu de mogelijkheid in september tot november deze prachtige en houdbare takken te verwerken in uw herfst creaties de kleuren van de bessen lopen op van lichtgeel tot donkeroranje, ronduit schitterend!

Rode ilex speciaal voor Kerst

En richting Kerst kunt u kiezen voor de knalrode, Emiel oogst die als laatste in december speciaal voor Kerst.

De Ilex is een tweejarig gewas. Het ene jaar groeien de takken, het jaar erna gaan ze in juni bloeien. Op de kwekerij van Emiel de Jong zorgen meer dan 20 bijenkasten voor de bestuiving zodat eind september de planten vol met bessen zitten.

De Ilex teelt is een kostbare teelt. Het duurt namelijk 15 jaar voordat een struik op volle productie is. Bovendien moet elke plant jaarlijks worden rond gestoken zodat de takken niet te lange zijtakken geven. Dat is veel werk met 1200 m² ilex.

Na de oogst worden de Ilex takken kletsnat op grote tafels onder afdekdoek gelegd en verwarmd tot wel 30°C. De blaadjes komen dan los van de steel en vergaan door het verwarmen wordt dit proces met ruim een week versneld . Een beetje schudden en de tak is klaar om op lengte te worden gesorteerd. Als de dagelijkse productie is gesorteerd en gebost brengt Emiel de takken naar de veiling waar de hoogste bieder er mee aan de slag kan.

ilex in vele kleuren bij kwekerij Emiel de Jong

Verzorging tips voor de bloemist:

  • Bewaren in de koelcel
  • Elke week opnieuw afknippen of snijden
  • Schoon water, de houdbaarheid is ±3 weken (bij droge lucht ±2 weken)
  • Af en toe nevelen is goed
  • Beschadigde bessen worden bruin en vallen vanzelf af maar mooier is om deze zelf te verwijderen

Bekijk hier de foto’s van het bezoek aan de kwekerij:

Bab Star, november 2019