De inkopers

Laatst gewijzigd: 2 juli 2022

Een kijkje achter de schermen bij BabStar.nl

De inkopers

De bloemen bij Bab Star in de koelcel komen daar natuurlijk niet vanzelf terecht. Iedere morgen komt er weer verse aanvoer van de veilingklok. Die bloemen zijn allemaal gekocht door de inkopers van Bab Star aan de veilingklokken van FloraHolland.

Omdat wij wel nieuwsgierig waren naar het werk van de inkopers hebben we de stoute schoenen aan getrokken en bij John en Peter een balletje opgegooid om mee te gaan naar de klok.
Hoe gaat dat nou in zijn werk met al die bloemen? Wat doen zij daar nou precies aan de klok?
Gelukkig vonden zij het direct een leuk idee en konden wij mee!
Maar… mee naar de veilingklok betekent dus wel héél vroeg je bed uit!

Inkopen aan de klok in Rijnsburg

Op dinsdagmorgen 4:45 uur in de box staat inkoper John ons al op te wachten in de box. Hij is degene die hier altijd als eerste is. Hij pakt de fiets die in de box staat voor algemeen gebruik en fietst richting tribune waar alle inkopers zitten. Wij fietsen gezellig met hem mee. Aangekomen bij de tribune is inkoper Peter ook al gearriveerd. Iets later sluiten ook Jeffrey en Bab Star sr.(hier ook wel Opa genoemd) aan. Opa is inmiddels 86 jaar maar nog steeds volop aan het werk in de bloemen.
De laptops worden geïnstalleerd en alles wordt klaargemaakt voor de inkopen van die ochtend.

De klokken staan al aan maar onder de klokken is het nog helemaal leeg. Ook de hokjes van de veilingmeesters zien er leeg en verlaten uit.
De bloemen blijken allemaal nog in de koelcellen van FloraHolland Rijnsburg te staan. Net als wij wachten zij op de start van het draaien van de klokken.

De inkopers zijn er klaar voor

John laat een lijst zien met te kopen producten van die dag. ‘s Avonds kijken de inkopers op de computer naar de verkopen van de vorige dag om te zien welke bloemen er gekocht moeten worden. Ook de bestellingen van klanten met bijzondere producten worden hierin meegenomen.

Bab sr. en Jeffrey hebben ook een lijstje gemaakt. Peter zegt dat hij het allemaal in zijn hoofd heeft zitten hij zit al sinds zijn 14e jaar op de tribune aan de klok om bloemen te kopen. Voor hem is het gesneden koek!

Iedere inkoper heeft zijn eigen productgroepen waarvan hij weet wat daarvan in de voorraad moet staan om aan de wensen van de klant tegemoet te komen. John koopt vooral de rozen, anjers en lisianthus in, Peter vooral de zomerbloemen, seizoenproducten en dergelijke, Jeffrey doet het groene blad en chrysanten en Opa regelt de voorraad van de gerbera en germini.

Een rondje door de koelcellen van Royal FloraHolland

Het is een goede gewoonte van inkoper Peter om voor de start van het veilproces langs de klaarstaande bloemen te lopen en hij vraagt of wij mee gaan de bloemen in de koelcellen te bekijken.
Wij merken dat hij niet de enige is die dit doet. Er lopen meerdere inkopers langs de rijen bloemen. Vandaag staan er ongeveer 2900 karretjes klaar om geveild te worden zien wij op een bord bij de ingang van de koelcel.

Het is een fleurig geheel. Je kunt ook heel goed zien welk seizoen het is. In dit geval zijn er veel producten van het herfstseizoen. Heel veel soorten bessentakken: rozenbottels in vele soorten en maten, hele mooie boomwurgertakken (celastrum), paarse callicarpa, oranje physallis in allerlei lengtes, groene en oranje pepers, sierfruit en pompoenen en ook mooie grote Hortensia’s in herfstkleuren. “Keihard zijn deze van deze kweker” zegt Peter wijzend op een partij doorgekleurde Hortensia classic.


Als de bloemen zijn bekeken en de juiste partijen van de juiste kwekers zijn bepaald is het tijd om terug te keren naar de tribune. Er is nog precies tijd voor een kopje koffie en een praatje met de buurman op de tribune. Wij krijgen van John en Opa een koptelefoon om mee te kunnen luisteren met de veilingmeesters. Op de desk waar we aan zitten staan knopjes genummerd 1 t/m 7. Klik je op zo’n knopje dan luister je mee met de desbetreffende klok.

De veilingmeesters starten de klokken

De veilingmeesters gaan in hun hokje zitten en starten hun klok, de opstekers die de producten nog even extra laten zien nemen hun plek in. Iedereen is er klaar voor: Om precies zes uur gaat de veiling van de bloemen van start.
De karretjes rijden via een railsysteem onder de klok door langs de veilingmeester. In totaal zijn er 5 klokken waar de karretjes met bloemen langskomen en 2 klokken met beeldveilen.
De klok werkt op afslag en begint bij de meeste producten vanaf 1 euro. Zit een product in een duurdere prijsklasse dan draait de klok meerdere rondjes.
Is een inkoper in een product geïnteresseerd dan klikt hij op een knop op de voorkant van zijn desk als het lampje ongeveer op de prijs staat die hij wil geven. De inkopers die het eerste hebben geklikt worden aangesproken door de veilingmeester met de vraag hoeveel ze van dat product willen kopen. Zo verdeelt de veilingmeester per karretje alle fusten die er op het karretje staan totdat alles verkocht is.
Gelukkig hebben de inkopers hier veel verstand van want het gaat allemaal zo snel en op zoveel klokken dat wij de kluts allang zijn kwijt geraakt!

Kopen op afstand

En dan is het ook nog eens zo dat zij niet alleen hier kopen maar ook verbonden zijn via internet met de klok van Aalsmeer. KOA heet dat, kopen op afstand. Als producten op Rijnsburg niet geveild worden is er dus ook nog een kans om het te kopen in Aalsmeer.

Na een uur veilen is er pauze, even plaspauze, tijd voor koffie en voor wie rookt een sigaretje. Wij eten maar even een boterham om wakker te blijven want om 4 uur opstaan is best heel vroeg!
Wel heel leuk om dit eens live mee te maken. Nu weten we wat er allemaal gebeurt voordat de bloemen hier in de box staan.

Na afloop

De veiling gaat door totdat alle karretjes langs de klokken zijn geweest. Bij de ingang/uitgang van de veilingzaal, ook wel mijnzaal genoemd, hangt een bord met daarop het precieze aantal karren en de verwachte eindtijd van de veiling.
Na nog een keer een pauze tussendoor is de veiling inderdaad rond de tijd die staat aangegeven afgelopen. Alle karren met bloemen zijn langs de klok gegaan en verdwenen naar de verdeling waar de gekochte producten naar de desbetreffende klanten worden verdeeld en later verder worden vervoerd.

De inkopers bekijken hun inkopen en zijn tevreden. Alles wordt via de computer doorgeboekt naar de voorraad zodat de boxmedewerkers er mee aan de slag kunnen en alles netjes in de webshop komt te staan. Alleen inkoper John heeft nog niet alle rozen ingekocht. De veiling van Aalsmeer is nog aan de gang. Hij koopt nog even via KOA zijn laatste rozen in.

Wij verlaten de mijnzaal en vertrekken weer richting de box. In de box worden de eerste karretjes met gekochte bloemen al weer gefotografeerd en verwerkt door de medewerkers van de box. De inkopers controleren hun gekochte producten. Is alles wel oké? Zijn er zaken niet in orde dan wordt dit gemeld bij de keurmeester en gaan er soms weer producten retour.
Alle bloemen worden door de box verwerkt en netjes in de cel gezet. De webshopvoorraad is er weer helemaal tiptop in orde!

Wij hopen dat u nu net als wij een beetje een idee heeft wat er allemaal gebeurt voordat de bloemen die u koopt in de webshop staan bij BabStar.nl. Inkopers bedankt voor informatieve en leerzame ochtend!

(Bekijk hier het fotoalbum)
Ciska van der Plas en Henny Ravensbergen