Ontdek de magie van Winterplanten

Laatst gewijzigd: 21 mei 2024

Achter de schermen bij plantenkwekers

Samen met de planteninkopers brachten we een bezoek aan verschillende kwekers van winterplanten; winterse planten en bollen. Ook al staan planten vanwege de komende kersttijd niet zo heel erg in de spotlight, er zijn er een aantal die zeker wel passen bij deze tijd van het jaar. Daarom zijn de inkopers op dit moment vooral geïnteresseerd in deze winterplanten: grotere kerststerren, amaryllisbollen en cyclamen.

De kunst van kerststerren en kuipplanten

We ontmoeten verkoper Luuk, die voor een groep plantenkwekers de verkoop verzorgt, bij kwekerij Grootscholten. Deze kweker is gespecialiseerd in kuipplanten en kerststerren. Wat betreft de kerststerren zijn zij specialist in grotere planten; poinsettia als struik of op stam.

Voordat we starten met het bekijken van de planten is er eerst tijd om koffie te drinken. De mannen praten over de verkoop van en allerlei andere zaken rondom planten. Diverse plantennamen vliegen over tafel, bij sommige heb ik een beeld, bij andere geen idee. Wel is het duidelijk dat de heren weten waar ze over praten.

We nemen een kijkje in de kas bij kwekerij Grootscholten. Er zijn diverse soorten kuip- en hangplanten die worden opgekweekt voor verkoop in het voorjaar. Luuk weet precies in welke week ze geleverd kunnen worden.

In een ander gedeelte van de kas staan de kerststerren. Het zijn prachtige volle planten en planten op stam. Dit zijn de echte winterplanten, door veel mensen gezocht en gekocht vooral rond kerst. Door de inkopers worden afspraken gemaakt voor levering van verschillende kleuren en vormen kerststerren. Binnenkort meer informatie hierover.

Meesters in Amaryllisbollen

Amaryllisbol op pot

De volgende kwekerij is Gebr. Van Velden. Deze kweker is gespecialiseerd in de teelt van Amaryllisbollen. Per jaar worden er zo’n 1 miljoen bollen door de kwekerij verhandeld. Ook testen ze in een proefopstelling nieuwe variëteiten van amaryllis om deze als ze geschikt zijn ook in het assortiment op te nemen, los als bol of opgepot.

Van september tot en met januari is de amaryllis op pot van deze kwekerij verkrijgbaar. Er worden vooral grote bolmaten verwerkt van basis-, dubbelbloemige- maar ook speciale soorten. De soortnaam en een foto van de bloem staan op een etiket wat in de pot gestoken wordt.

Op de kwekerij is men op dit moment volop aan het werk om bollen op te planten en op te kweken. De bollen die in een pot zijn geplant staan eerst nog los op de potgrond. De potten worden in de kas op de verwarmde vloer gezet. De verwarmde vloer zorgt voor een constante optimale omgeving voor de bol om vast te groeien.

Deze tijd van het jaar is het nog rustig maar vanaf november wordt het druk. Er is dan veel vraag naar de amaryllisbollen die bij deze kwekerij beschikbaar zijn in 4 basiskleuren, 3 met dubbele bloem en 5 à 6 bijzondere soorten, twee koppers en driekoppers.

Wax amaryllisbol

Nog redelijk nieuw voor deze kwekerij zijn de waxbollen waarvan er ook met de hand worden beschilderd. Voor dit waxen worden speciaal hele grote bollen gebruikt. Want hoe groter de bol, hoe meer bloemen eruit komen groeien. Ook zijn er varianten gewaxte bollen met wortels, hierdoor staat de bol heel stevig en valt hij niet om als de bloem gaat groeien. Deze waxbol met gewaxte wortels is echt iets bijzonders.

Duik in de diversiteit van Cyclamen

De laatste kwekerij die bezocht wordt is kwekerij Mostert, gespecialiseerd in de teelt van onder andere Cyclamen. Op dit moment is er een gedeelte van de kas ingericht als cyclamen showroom. Het gaat om een uitstalling van een Franse veredelaar. Deze veredelaar doet onderzoek naar kleur, hoeveelheid bloemen en houdbaarheid. Vragen als: wat is de beste behandeling wat betreft bemesting en welke variatie van een variëteit heeft de beste plantopbouw of de meest sprekende kleur worden door deze veredelaar onderzocht. Er wordt ook gekeken naar hoe de diverse cyclamen groeien in het Nederlandse klimaat.

Vol verbazing lopen we door het grote assortiment cyclamen. Wat een kleuren en variëteiten zijn er! Ook al heeft deze plant misschien een oubollig imago, eigenlijk is een cyclaam een hele leuke plant. Het blad heeft een mooie groene tekening met soms zelfs een zilveren gloed. De bloemetjes zijn er in vele vrolijke kleuren en zelfs in verschillende vormen. Zo zijn er ook cyclamen met gekruld, gekarteld blad en bloem en zelfs met dubbel gevulde bloemen.

Zet een heleboel dezelfde cyclamen in een grote pot en je wordt vanzelf blij. En dat niet alleen, het ziet er ook nog eens prachtig uit. Deze winterplanten brengen gezellig een beetje kleur in huis.
Wist jij dat er zelfs een cyclaam is met een heerlijke geur? Dit is cyclaam Absolu. De kweker heeft deze cyclaam ook in zijn assortiment opgenomen.

Bestel jouw favoriete winterplanten online

We zijn door dit bezoek aan deze diverse kwekers veel te weten gekomen over winterplanten en bollen op pot. En weet je wat superleuk is? Al deze planten zijn te bestellen via de webshop Planten. De cyclamen zijn al verkrijgbaar. Binnenkort komen de kerststerren in het assortiment. Snel naar de webshop!

PS. Kun je een plant die je zoekt niet vinden in het assortiment planten? Geef het door aan planteninkopers Jac en Ed via de klantenservice. Onze klantenservice staat voor je klaar!

Andere winterplanten: