Sneeuwbal, Viburnum opulus Roseum

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Sneeuwbal: Sjiek en ontluikend groen

Mooi, teder, sjiek en ontluikend groen zijn woorden die in me opkomen als ik de prachtige takken met de fragiele lichtgroene bollen zie.

Gesorteerd op lengte en aantal bollen worden ze aangevoerd door kwekerij Wijfjes.
Pieter wijfjes en zijn zwager Albert Verhoef zijn de derde generatie van dit meer dan 75 jaar oude bedrijf.

De eerst drie maanden van het jaar is het bal!
In januari worden de eerste struiken viburnum sneeuwbal in pot naar binnen gebracht om in speciaal ingerichte afdelingen in de kas opgewarmd te worden naar minimaal 20 °C.

De planten van de sneeuwbal reageren zeer enthousiast op deze heerlijke temperatuur. In de veronderstelling dat het volop voorjaar is groeien de knoppen in rap tempo uit tot mooie lichtgroene bolletjes.
Als ze na ± 4 weken de juiste rijpte hebben bereikt kunnen de eerste takken worden geoogst. Na een paar dagen zijn alle takken van de viburnum sneeuwbal geknipt en kan de struik weer naar buiten. Op deze wijze worden alle vakken uit de kas elke 4 tot 5 weken gevuld en weer leeggehaald.

De rest van het jaar staan de planten buiten. In het voorjaar en de zomer lopen de struiken uit en vormen mooie takken die in het volgende jaar weer in bloei getrokken kunnen worden.

Viburnum van kwekerij Wijfjes

Het bedrijf is in totaal 70.000 meter groot waarvan twee derde door wel 50.000 viburnum sneeuwbal struiken in beslag wordt genomen. Op de overige meters worden rode ilex verticillata en snij hortensia geteeld.

De viburnumplant begint als een stekje die in drie jaar uitgroeit tot een struik waarvan geoogst kan worden. De viburnumstruik is 7 tot 8 jaar rendabel daar na moet hij vervangen worden.

Pieter verteld dat de viburnum eerst één of twee nachten in de koelcel op water moet staan met een voorbehandelingsmiddel. Ze kunnen zich dan goed volzuigen en zullen daardoor niet slap gaan hangen. Aan elke bos wordt een zakje heester Chrysal gedaan waardoor de houdbaarheid van de takken wel 10 tot 14 dagen is.

Tips voor verzorging

  • snijd of knip de tak schuin af (3 cm)
  • verwijder overtollige bladeren
  • Heeft u geen heester Chrysal dan voldoet gewone Chrysal ook heel erg goed.
  • Bewaren in de koelcel op 4 à 5 °C is prima, een paar dagen langer is volgens Pieter zelfs beter, ze harden dan nog beter af (hij waarschuwt wel om niet te overdrijven).
  • zet de bloemen niet in de volle zon of op de tocht!

Pieter en zijn compagnon Albert van kwekerij Wijfjes gaan voor de allerbeste kwaliteit!

Bab Star
januari 2021

Viburnumplant

In januari worden de eerst viburnumplanten naar binnen gehaald. Als ze na ± 4 weken de juiste rijpte hebben bereikt kunnen de eerste takken worden geoogst. Na een paar dagen zijn alle takken van de viburnum geknipt en kan de struik weer naar buiten.

Pieter en zijn compagnon Albert gaan voor de allerbeste kwaliteit!