Strelitzia op de kwekerij

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

De fascinerende kleuren van de Strelitzia 

Het oranje en het blauw knalt ervan af. Na de veel te lange periode van grijze en zwarte tinten maken de grote designers van deze wereld eindelijk weer het gebruik van kleur en als ze echt willen knallen dan doen ze dat vooral met oranje en blauw. 

Op de kwekerij

Indrukwekkend, vrolijk, mooi, wow; zijn samengevat in de bijnaam Paradijsvogelbloem en dat is het product waar Roland & Barry Duyvesteijn van Holland Strelitzia zich al bijna 20 jaar in specialiseren. Ze zijn begonnen met een mengelmoes aan planten die in de volle grond van hun klas geplant werden. Het is een prachtige ervaring om door deze jungle van volwassen planten te lopen. 

Ondanks dat prachtige gezicht worden de planten met een kap van de kas(afdeling) tegelijk gerooid en vervangen door planten in pot. Roland zegt: ‘Dat is een stuk effectiever werken en als de plant na verloop van jaren te groot en te vol wordt verkopen we hem als potplant. Een extra opbrengst.’ 

De Strelitziaplant heeft van nature weinig last van ziektes en aandoeningen. Het enige wat bestreden moet worden zijn spint en luizen. Door de hele kas hangen zakken met biologische bestrijders Cryptolaemus (roofkever), Phytoseiulus en Montdorensis (beide roofmijten). Deze insecten zorgen voor een 100% biologische aanpak. 

Exclusieve bloem

De Strelitzia teelt is zeer exclusief met slechts weinig stelen per m² per jaar is het een van de kostbaarste producten uit het Nederlandse assortiment. 

Van oudsher worden de bloemen aangevoerd in grote dozen met een inhoud van 12 of meer. Om de inkoopdrempel te verlagen hebben de broers een verpakking ontwikkeld met een kleinere inhoud. 

Waar u op moet letten bij de inkoop 

De Strelitzia wordt gesorteerd op de lengte van de bloemschede. De kleinste sortering is 14 cm en de grootste en zwaarste sortering heeft een bloemschedelengte van 25 cm. Deze prachtige grote en zware takken worden per 4 verpakt in de speciale schuine strelitziadoos. 

De stelen worden op 80 cm gesneden, op verzoek kan 120 cm worden aangehouden. 

Weetjes, leuk om aan de klanten te vertellen

  • Het duurt 3 tot 7 jaar voordat een plant zijn eerste bloem geeft. 
  • De kweker scheurt zijn planten na verloop van jaren om te vermeerderen. Een potplant is vaak al meer dan 10 jaar oud. 
  • Een plant met grote zware bloemen geeft minder stelen. 
  • Er wordt geoogst met 2 bloemen uit de bloemschede, in de bloemschede zitten nog 3 tot 5 bloemen verborgen. 
  • De houdbaarheid is minimaal 8 dagen voor de eerste bloemen. Pluk de uitgebloeide bloemen eruit en help de verborgen bloemen uit de schede te komen door met je vingers de bloemknoppen omhoog te duwen en u kunt nog dagen langer genieten van de paradijsvogelbloem.  
  • Bewaartemperatuur: niet lager dan 12°C 
  • Goed aansnijden en schoon water zijn belangrijk! 

De Strelitzia Reginae kent als snijbloem twee soorten: de gewone oranje Strelitzia reginae en de gele Yellow Josephine. Bij Holland Strelitzia wordt de oranje Strelitzia Reginae geteeld. 

Bab Star, april 2019

Naar nog meer bloemeninformatie