Inspiratie nodig? Narcis!

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Vandaag wil ik iets vertellen over een cultuur waarvan u hoogst waarschijnlijk de diepgang niet kent.

Kwekerij Leenen

Wat een passie, wat een geduld

Dit verhaal gaat over een heel gewone snijbloem. Eerst met passie van vader op zoon doorgegeven om uiteindelijk genoeg snijdbare stelen te geven om er mee te kunnen handelen. De diverse kruisingen hebben 1 jaar nodig om zich te ontwikkelen tot zaden.

Deze zaden doen er 6 jaar over voordat ze een bol hebben ontwikkeld die bloeit. Dan pas kan de selectie beginnen. De mooiste en veelbelovende bloemen worden zorgvuldig uitgezocht. Dit proces duurt 2 jaar. Daarna duurde het nog eens 5 jaar tot er 1000 bollen zijn. Het opschalen en vermeerderen van de eerste 1000 duurt dan nog ruim 10 jaar. Dan pas kan de eerste partij verkocht worden. Ruim 25 jaar duurt het dus voordat de eerste bos van een nieuwe variëteit zijn bloemen kan laten zien in de huiskamer.

Ik bracht een aantal jaren geleden een bezoek aan kwekerij Leenen, kweker van narcissen. Jaco Leenen, de derde generatie veredelaars, vertelde mij: ”Alle mooie soorten die ik samen met mijn broer in productie heb zijn uitsluitend te danken aan mijn opa en mijn vader”.

Narcis een prachtige snijbloem

De Narcis een prachtige snijbloem. Komt altijd open en met zijn grote of kleine trompet bazuint het aan iedereen uit: “Het voorjaar komt eraan!”

Een onstuimige snijbloem die het heel goed alleen af kan in een vaas. Niet alleen verkrijgbaar in geel maar ook in de zalmoranje, roze, crème of wit en combinaties van deze kleuren.

Vele verschijningsvormen

Er zijn ook soorten met een rijk gevulde tros in plaats van een enkele bloem. Er zijn er zelfs met dubbele bloemen. En wat ook zo geweldig is, de soorten die zo heerlijk geuren.

In de periode dat de grote retail zich volop bezighoudt met de tulpen lijkt het mij een uitgelezen kans om uw klanten te enthousiasmeren met de mooiste soorten narcissen.

De gebroeders Leenen behandelen al hun narcissen voor met een Chrysal. Deze is speciaal ontwikkeld om het uitvloeien van slijm uit de stelen tegen te gaan. De negatieve stoffen worden geneutraliseerd. U kunt de narcissen gewoon verwerken in boeketten zonder dat het slijm de andere bloemen aantast. Let op dit kan alleen als u de narcissen niet afknipt of snijdt.

Als dit toch moet gebeuren kunt u het probleem oplossen door speciale narcissen Chrysal mee te geven aan uw klant.

Vaasleven

Jaco Leenen vertelde mij dat narcissen het langste vaas leven hebben als ze niet te rauw gesneden worden. Bovendien zorgt deze Chrysal voor een langer vaas leven en een betere uitbloei van de knopjes van de tros varianten.

Gebroeders Leenen laten zich wat dat betreft niets gezeggen. Ze doen het goed of ze doen het niet. Daarom verkopen ze praktisch alles rechtstreeks aan gerenommeerde bedrijven die kiezen voor kwaliteit.

Neem eens twee bossen narcissen mee naar huis en laat u inspireren door de uitbundigheid van deze bloem!

Bab Star

Ik weet dat u als bloemist heel goed weet wat u wel verkoopt en wat niet. Ik wil u vragen deze week eens een pak narcissen te kopen en 2 bos mee naar huis te nemen. Maar laat u niet inspireren door mij maar door de uitbundigheid van deze bloem.

U zult zien dat de schoonheid van deze bloem, in al zijn variëteiten, uw ziel doet opleven. En u gaat vol enthousiasme uw klanten inspireren om mooie, heel erg mooie bloemen te kopen.