Nostalgische snijbloem freesia

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Een bloem vol herinneringen

Een bloem die al heel lang gekweekt wordt en al tientallen jaren verkrijgbaar is bij de bloemist, is de freesia. Misschien denk je wel: “Wat ouderwets”, maar ik denk dat het eerder is: “Wat nostalgisch!”
Want wie kent niet van vroeger, de kleine vaasjes op tafel, met deze heerlijk geurende bloemen. En freesia’s zijn samen met lelietjes der dalen, bloemen die door een bruid vaak worden gekozen in een romantisch, heerlijk geurend bruidsboeket.

De oude soorten van toen zijn tegenwoordig allemaal vervangen door nieuwe verbeterde, de ontwikkeling van de freesia staat niet stil. Er zijn heel veel kleuren verkrijgbaar, zowel met enkele bloem als dubbele bloem. Er zijn er zelfs, met bloemen bijna zo groot als je hand! Niet alleen worden er nieuwe rassen ontwikkeld maar ook wordt onderzocht hoe de bloem optimaal en energiezuinig gekweekt kan worden. Onder andere door Wageningen University & Research wordt veel onderzoek gedaan met freesia.

Familiebedrijf Kwekerij Duinland

Om meer te weten te komen over de teelt bezocht ik kwekerij Duinland in Hoek van Holland. Op deze kwekerij wordt naast matthiola (violieren), de freesia als hoofdteelt, jaarrond gekweekt.

Ik sprak met Lotte van de Meer. Zij is de derde generatie die zich bezighoudt met de teelt van deze bloem. Ze heeft de opleiding voor bloemist gevolgd en is daarna op de kwekerij gaan werken. Zij houdt zich vooral bezig met de verkoop en een stukje promotie van de bloemen op de kwekerij. Vader Dennis die al meer dan 25 jaar ervaring heeft met het kweken van freesia’s, bemoeit zich vooral met de gang van zaken in de kassen.

freesia kwekerij Duinland

“Kwaliteit, duurzaamheid en vooruitstrevendheid maakt ons bijzonder”

Duurzaam en milieubewust

In 2007 nam Dennis van der Meer de kwekerij over van zijn vader en startte hiermee zijn eigen kwekerij: Kwekerij Duinland. De kwekerij heeft twee locaties. Totaal is het bedrijf 40.000 m² groot. Er wordt op duurzame en milieubewuste wijze gekweekt op de kwekerij. Energie wordt optimaal gebruikt. Samen met een ander bedrijf wordt gebruik gemaakt van twee WKK-installaties. Dubbel schermdoek, één voor overmatig licht in voorjaar en zomer en één als verduisterings- en energiedoek voor energiebesparing in de winter zorgt voor een lichtdichtheid van 99%. Hiermee voldoet het bedrijf geheel aan de lichtregels.
De kwekerij heeft dan ook MPS-A+ als keurmerk.

Specialiteit gemengde freesia’s

Met Lotte loop ik een rondje door de kas. In de kassen wordt een heel assortiment freesia’s gekweekt, zowel dubbele als enkele. Lotte vertelt dat het teeltplan zo is ingericht dat er altijd vijf verschillende kleuren per variëteit goed zijn om te oogsten. Dit omdat gemengde emmers met vijf kleuren een specialiteit zijn van Kwekerij Duinland.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen van de freesia organiseren veredelaars open dagen. Elke freesiakweker ontvangt een uitnodiging om nieuwe verbeterde rassen te komen bekijken. Soms wordt ervoor gekozen een ras te vervangen voor een nieuwe verbeterde. Wat betreft de kwaliteit, een mooie lange kam gevuld met bloemen is belangrijk maar er wordt natuurlijk ook gekeken naar de productie per m².

Over de teelt bij kwekerij Duinland

Van de verschillende rassen bij kwekerij Duinland komen de knollen van een bedrijf wat gespecialiseerd is in vermeerderen en behandelen van de knollen, zodat deze geschikt zijn om op te planten en te bloeien. Met een speciale machine worden de knolletjes geplant. Eén van de medewerkers en vader Dennis van der Meer zijn gespecialiseerd in het werken met deze machine.  Uit de aangeplante knolletjes groeien de freesiaplanten. Een plant heeft altijd een hoofdtak en meerdere zijtakken. Deze zijtakken worden haken genoemd.

Sommige kwekers oogsten de hoofdbloem met een aantal van deze zijtakken. Het voordeel hiervan is dat er langere takken geoogst worden. Een nadeel is dat er hierna minder of geen zijtakken worden geoogst.

De hoofdbloem bij de freesia’s van kwekerij Duinland is 50 à 52 cm lang. Dit zijn mooie zware takken. Na de oogst van de hoofdtakken groeien de zijtakken, de haken, verder tot iets lichtere takken. Ook deze takken zijn een kwaliteitsproduct. Het gewicht van de tak staat altijd bij de inkoopgegevens vermeld.

Freesiapromotie

Er wordt door Kwekerij Duinland veel gedaan aan promotie van de Freesia’s en violieren die gekweekt worden op deze kwekerij. Lotte plaatst prachtige foto’s van de bloemen op Instagram en Facebook om de producten onder de aandacht te brengen.

Voor een prachtige witte bedacht zij een leuke promotie in combinatie met een hele luxe auto, een witte Corvette. Ze maakte mooie foto’s van de bloemen en de auto. Dit geeft de Freesia Corvette een hele luxe uitstraling want mooie bloemen en snelle auto’s, wie wil dat nou niet?!

FabulousFreesia

Ook werkte ze mee aan een boek wat binnenkort wordt uitgegeven. Namens de kwekers van FabulousFreesia schreef zij een aantal pagina’s met informatie.

Zo’n 38 Nederlandse kwekers zitten achter de naam FabulousFreesia. Op deze manier promoten zij gezamenlijk hun product. Voor Fleuramour, de bloemententoonstelling in Alden Biesen leveren de kwekers van FabulousFreesia bloemen die verwerkt worden in prachtige bloemwerken. Fleuramour vindt plaats van 23 t/m 26 september 2022. Mocht u ernaar toe gaan dan kunt u de bloemen daar bewonderen en de heerlijke geur van deze mooie bloem opsnuiven.

Freesia, een bloem die al heel lang bestaat en geliefd is bij velen. Deze bloem is niet alleen nostalgisch, maar zeker met de variatie aan huidige kleuren en geuren echt een bloem van nu! We zetten ze graag in de schijnwerpers.

Tips

Zoekt u inspiratie? Kijk dan eens op sociale media bij #freestylefreesia en #fabulousfreesia.

Nieuwsgierig naar de prachtige bloemen van deze kwekerij? U kunt Kwekerij Duinland volgen op Instagram (kwekerijduinland) waar niet alleen de freesia’s worden gepromoot maar ook de andere producten.

Met dank aan Lotte en Dennis van der Meer van kwekerij Duinland, Hoek van Holland
Henny Ravensbergen
BabStar.nl