Lathyrus van erwt tot koninklijke bloem

Laatst gewijzigd: 27 april 2024

Siererwt

De vlinderbloemige lathyrus, ook wel siererwt genoemd, heeft tedere bloemen in de prachtigste pasteltinten of gemêleerde kleuren.

Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma.

Prinses Juliana, groot fan

Ons Koningshuis, en dan in het bijzonder Prinses Juliana, was er daar één van. Zij had een heel bijzondere collectie lathyrus.

Henk Regterschot, hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk, werkte samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Zijn passie was om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds actief met deze bloem.

Jaarlijks deed onze voormalige koningin Juliana mee aan tentoonstellingen en wedstrijden waar ze vaak de hoogste prijzen binnen haalde. Een van die evenementen vond elk jaar plaats in de tuin van paleis Soestdijk.

De toenmalige “hofleverancier” Jan Dippell van Flowershop Ivy op het Leidseplein in Amsterdam mocht de lathyrussen verwerken tot prachtige bloemstukken voor de tentoonstelling. Na het evenement waren zijn creaties te bewonderen in de etalages van zijn winkel.

Lathyrus Festival

Tegenwoordig vindt het Lathyrus Festival plaats op Hoeve Ravenstein op landgoed Groeneveld in Baarn. Ook dit jaar (2022) vindt dit Lathyrus festival plaats. Vanaf donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli kunt u genieten van een prachtige expositie met in de hoofdrol de heerlijk geurende lathyrus.

De lathyrus die vroeger vanaf juni tot augustus buiten werd geteeld had het nadeel dat ze slechts enkele dagen houdbaar was en als het geregend had waren de bloemen beschadigd of besmet.

Toen in de jaren tachtig de firma Bendien van het nu bekende Chrysal de voorbehandelingsmiddelen uitvond werd alles compleet anders. Chrysal AVB met echt zilvernitraat verbeterde de houdbaarheid en de uitbloei enorm. Vanaf januari tot juli hebben we door de winter en heel laag bacterie gehalte in de natuur dit komt de houdbaarheid van bloemen sterk ten goede.

kwekerij Hoogeveen – Lathyrus.nl

Kwekerij Hoogeveen heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de teelt van deze tere bloemen.
Waar ze een aantal jaren geleden de eerste pluk in maart of april hadden telen ze nu jaarrond.

Ik vroeg Rob Hoogeveen, waarom is jullie houdbaarheid zo goed? Zijn reactie: ”Ten eerste plukken we elke dag waardoor er geen te rijpe takken verwerkt kunnen worden. Dan zetten we de bloemen minimaal 4 uur op het zilverhoudende AVB, een voorbehandelingsmiddel wat de houdbaarheid verlengt. Wat de houdbaarheid van de lathyrus betreft kunnen we onze bloemen ruim een week garanderen ook in de zomer. Dit in tegenstelling tot seizoenkwekers die om de dag plukken en net niet die zorg geven voor het betere resultaat. Waardoor in juni en juli het aanbod samen met het risico op teleurstelling toenemen.”

Houdbaarheid

Maar dit moet u weten: Van februari tot en met mei is een houdbaarheid van 14 dagen heel gewoon en 21 dagen geen uitzondering!!

Dit maakt de Lathyrus een waardevolle snijbloem die u met volle overtuiging kan verkopen aan uw klanten, 3 cm water en de juiste verhouding universele snijbloemen voeding zorgen voor nog een extra zetje bloemplezier.

Tenslotte

Wat een beleving met een vaas of arrangement gevuld met lathyrus. U voelt zich als een koning of koningin. Uw woning wordt gevuld met een liefelijke geur. Uw tederste gevoelens associëren met deze liefelijke bloemen in de zachtste pasteltinten. Love is in the air!

Bab Star

Meer weten over andere bloemen en planten? Kijk bij Inspiratie!

Volgt u ons al op Social media? We zijn te vinden op: FacebookInstagramYouTube en Pinterest

»