Sering

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Aan de basis van de bloementeelt

Hij stond aan de basis van de bloementeelt, de Sering.  Een van de eerste snijbloemen die in bloei werden getrokken in een verwarmde kas, een typisch Aalsmeerse cultuur.

Wat is in bloei trekken?

De speciaal hiervoor gekweekte seringenboompjes worden in het najaar in een zeer warme kas geplaatst waarna de nieuwe groene takken gaan bloeien, de extreme warmte trekt de struik als het ware in bloei.

Snijheester met historie

De Sering heeft zoveel in zich! Een snijheester met historie, nostalgie en een sjieke uitstraling. De geur en de kleur is een verrijking in ieder vertrek. De bloemen zijn een bewijs van wat komt. Geef dit product de eer en de waarde die het verdient!

Klaas Joren een van de laatste 20 seringen kwekers van Aalsmeer vertelt dat zijn bedrijf al bestaat sinds 1896. In de hoogtijdagen had Aalsmeer meer dan 200 seringen kwekers.

De Sering was in de begin jaren van de bloementeelt een van de zeer weinige bloemen die in de winter te koop waren. De bloemisten van rond 1900 tot 1960 moesten het doen met helleborus, echte winterbloeiers ook wel kerstrozen genoemd, een enkele tulp en voorgetrokken heesters. In die tijd was de sering dus wel heel bijzonder, zeer gewild en daarom ook heel waardevol.

Sjieke uitstraling

Rond de kerst zijn de eerste al te koop.  Hoe toepasselijk is het om het oude lichtfeest, waar we vieren dat de dagen weer gaan lengen en het voorjaar in aantocht is, deze bloem te betrekken als het ultieme bewijs van nieuw leven en een nieuw(voor)jaar.

De Sering met haar prachtige bloemtrossen, lange stelen en een heerlijke geur doen je bij een mistige sombere en donkere winterdag wegdromen naar het heerlijke lichte voorjaar met prachtige bloesem bomen.

Seringenteelt, een oude ambacht

Het is niet eenvoudig om een sering te telen in de kas. Dit oude ambacht is van vader op zoon gegaan. Elke generatie heeft zijn opgedane ervaring doorgegeven aan de volgende. Bij firma Klaas Joren al 120 jaar.

Het begint op de eilanden in de Westeinderplassen in Aalsmeer waar Klaas van oudsher er een aantal in bezit heeft. Op deze eilanden worden de seringen boompjes geplant.

Eerst wordt een bepaald ras geënt op een jong boompje van 2 jaar een zogenaamde “wildling”. Na het enten duurt het nog 4 jaar, in totaal dus 6 jaar en dan is de boom klaar maar hebben we nog geen bloemen.

Varende seringenbomen

Dus begint  Klaas met zijn collega’s in september de bomen rond te steken, een zware klus waardoor het mogelijk wordt de boom met een grote pol grond aan de onderkant los te zetten. Als begin oktober alle bomen los staan worden ze met een boot naar de kwekerij gevaren, 200 bomen per vaart. Klaas zegt vol trots 3 platbodems te bezitten waardoor het een stuk sneller gaat. Nou ja……  60.000 stuks is nog steeds 100 maal heen en weer met drie boten.

Als de klus is geklaard staan de bomen keurig gesorteerd op het open land vlak naast de kassen. Half november stookt Klaas de ketel op en gaan de bomen onder glas, 400 bomen met kluit per kas.

Binnen drie weken zijn de knoppen van de op het eiland gegroeide takken ontwikkeld tot prachtige trossen bloemen. De oogst kan beginnen.

In bloei getrokken

Het proces is snel maar kost heel veel energie. In november en december wordt de eerste week gestookt tot een temperatuur van 40°C dat is heel erg warm zeker als het buiten vriest. De tweede week gaat de temperatuur naar 32.5°C, de derde week 25°C. Per maand daalt de temperatuur van de eerste week met 7.5°C totdat in april de zon het overneemt en ze vanzelf gaan bloeien.

Elke drie weken gaan de geknipte planten naar buiten en de nieuwe weer in de kas. Na het seizoen gaan alle boompjes weer op de boot terug naar het eiland. De bomen kunnen pas na twee jaar weer de kassen in. Dus om elk jaar bloemen te hebben heb je een dubbel aantal bomen nodig.

Elk jaar gaan er boompjes dood  dat is zonde want ze zijn soms wel meer dan 50 jaar oud. Een schrale troost is dat de houten boompjes in trek zijn bij bloemisten. De afgelopen jaren heb ik er al duizenden van Klaas gekocht. Kleine, grote maar het zijn vooral die hele oude boompjes die het meest geliefd zijn bij onze bloemisten.

Houdbaarheid

Goede seringen hebben dikke stelen en grote open bloem trossen. Van december tot februari is de houdbaarheid +/- 10 dagen, van maart tot mei afhankelijk van de temperatuur 7 dagen maar uitsluitend met bloemenvoeding (Chrysal) voor heester. Ook als seringen in een boeket met andere bloemen verwerkt worden altijd heester Chrysal er bijdoen. Het is noodzakelijk voor de sering en heeft geen nadelige invloed op de andere bloemen.

Bovenstaande uitbloei wordt ook bereikt als de seringen eerst +/- 3 dagen zijn gekoeld. Langer koelen heeft een negatieve invloed op de kwaliteit.

Klaas Joren heeft 16 soorten waarvan 10 exclusieve huis rassen. De kleuren lopen uiteen van wit, zacht roze tot diep paars. Een bijzonder is de rood roze. De houdbaarste is een heel oud (paars) ras genaamd  ‘Andenken an Ludwig Späht’

Foto’s van het bezoek aan de kwekerij van Klaas Joren vindt u hier in dit fotoalbum.
Meer informatie en leuke filmpjes over hoe alles in zijn werk gaat rondom seringen is te vinden op www.seringen.nl

Bab Star

PS: Bab bracht dit bezoek in december 2016. In april 2021 is seringenkweker dhr. Klaas Joren helaas ziek geworden en overleden, hij werd 73 jaar. (In memoriam: Klaas Joren, bron: AalsmeerVandaag). Het familiebedrijf Fa. Klaas Joren Gzn, al meer dan 100 jaar kweker van ‘Seringen speciaal voor de seringenliefhebber”, is verder gegaan als Seringen.nl, De Seringen Specialist.