Het verhaal van de koninklijke Sandersonia

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Op bezoek bij de Sandersonia kwekerij

Onlangs was ik op bezoek bij de familie van Elderen in Lijnden. Opa was van huis uit akkerbouwer. Na de verplaatsing van Aalsmeer naar Lijnden begon de familie met het kweken van zomerbloemen. Zoon Reinier ontpopte zich als een pionier en hij vond het kweken van onbekende soorten een uitdaging.
Samen met zijn vrouw Irma voerde hij als eerste een blauwe lathyrus aan op de veiling.

Toen Reinier in contact kwam met de Sandersonia werd hij geraakt door de schoonheid van deze prachtige en zeer bijzondere bloem.

Bijzondere knolletjes

Kenners raden het ten zeerste af om deze moeilijke plant als snijbloem te gaan telen. Veel mensen hadden direct opgegeven met dit advies maar zo zit Reinier niet in elkaar. Het motiveerde hem juist extra om met de eigenwijze sandersoniaknolletjes aan de slag te gaan.

Zo’n knolletje moet overwinteren maar… op welke temperatuur en luchtvochtigheidsgraad moet dat? Zaken die nog niemand wist en door schade en schande geleerd moesten worden. Door de jaren heeft Reinier het product, door uit te proberen en te selecteren, sterk verbeterd.

De enige regelmaat van de plant is onregelmatigheid

Reinier van Elderen

De eerste Sandersonia’s die Reinier teelde werden slechts 60 cm lang. Door zijn zoektocht naar de juiste bemesting en het beste klimaat voor de planten is de lengte bijna verdubbeld, ruim 100 cm is geen uitzondering.

Reinier beaamt dat zijn eerste adviseurs gelijk hadden want zijn slogan over deze plant is: “De enige regelmaat van deze plant is onregelmatigheid.”

Toch is het gelukt om van een onmogelijk product een mooie exclusieve snijbloem te maken waar we hem zeer erkentelijk voor zijn!
Zijn zoon Dirk, de derde generatie, denkt en werkt hard mee. Hij heeft een speciale pootmachine ontwikkeld. Het apparaat zorgt voor de juiste luchtigheid van de grond en maakt mooie sleuven waar de knolletjes in gepoot worden. Door de bijzondere en vooral kwetsbare vorm van de knollen blijft het poten voorlopig handwerk.

Honderd dagen voor Koningsdag

De familie heeft de hele cyclus in eigen beheer. Jaarlijks zaaien ze de Sandersonia uit. Aan het eind van de zomer worden minuscule knolletjes geoogst die het jaar daarop weer worden gepoot. Pas na dit tweede jaar zijn de knolletjes groot genoeg om na de overwintering een goede kwaliteit snijbare Sandersonia’s voort te brengen.

Begin februari begint het poten van de knollen in de kas. Honderd dagen later, rond 20 april, worden de eerste Sandersonia’s geoogst. Koningin Maxima mag op Koningsdag niet de straat op zonder deze prachtige oranje kroontjes in haar boeket. Zo opent zij jaarlijks het Sandersoniaseizoen.

Vanaf juni tot en met augustus komen ze van buiten en de laatste komen weer uit de kas.

Verzorging Sandersonia

Over Sandersonia: behandelt u de bloemen met zorg dan heeft zij een houdbaarheid van 10 dagen. Wist u dat deze bloem een zelfbestuiver is? Als de bloem bevrucht is verkleurt deze naar bruin.

Verzorgingstips:

  • Ververs regelmatig het water in de vaas
  • Voeg snijbloemenvoeding of een beetje suiker toe
  • Verwijder de bevruchte bruine bloemen, er blijven knopjes open komen

Meer informatie over kwekerij van Elderen vind je hier: