Bloementapijt Brussel

Laatst gewijzigd: 26 april 2024

Flower Power in Brussel

Bent u in de maand augustus in de buurt van Brussel? Dan is het de moeite waard om te checken of er een bloemenevenement plaats vindt. Om de twee jaar wordt de grote markt in Brussel namelijk bekleed met een prachtig tapijt van bloemen.

Wist u dat het idee voor het bloementapijt in Brussel al is ontstaan in 1970? In dat jaar was er een bloementapijt in Oudenaarde te bewonderen.

Mevrouw Van Den Heuvel en mijnheer De Rons, twee Brusselse schepenen, brengen een bezoek aan deze Vlaamse stad en zien daar het fleurige tapijt, samengesteld uit duizenden bloemen. Dit brengt ze op een idee: voor Brussel een eigen Bloementapijt!

bloementapijt 1971
Bloementapijt Brussel 1971

In 1971 was het zover. Op het parkeerterrein op de Grote Markt worden de auto’s (die toen nog daar mochten parkeren) omgeruild voor een schitterend bloementapijt met prachtige siermotieven.

Etienne Stautemas die al vele jaren ervaring had met het maken van bloementapijten van begonia, maakte het ontwerp en ging met zijn team aan de slag.

Hierna is dit evenement regelmatig herhaald, vanaf de jaren 80 ligt er om de twee jaar een bloementapijt in Brussel. Dit jaar is het 22e editie en wordt de 50e verjaardag gevierd.

Over het bloementapijt van 2022

Volgens het persdossier Bloementapijt 2022:

“Aan de vier dagen kleurrijke magie van het Bloementapijt van Brussel met zijn honderdduizenden bloemen gaan maar liefst twee jaar voorbereiding vooraf. De telers planten en verzorgen maandenlang begonia’s en dahlia’s om dit tapijt dat wereldwijd zijn gelijke niet kent, tot leven te brengen.

Als het moment aangebroken is, brengen de telers de geoogste bloemen zo snel mogelijk naar Brussel zodat dit vluchtige tapijt zo lang mogelijk mooi blijft. Op “D-dag” wordt het ontwerp van het tapijt op ware grootte op een katoenen canvas overgezet. Honderden vrijwilligers kleuren vervolgens dit gigantische motief in, rekening houdend met de kleurschakeringen van de bloemen.

Begonia, de trots van Vlaanderen

De Vlaamse begonia, de lievelingsbloem van Etienne Stautemas, staat garant voor een lange bloeitijd, een ruim kleurenpalet en een grote verscheidenheid aan vormen en toepassingen.

Ze wordt vooral in Oost-Vlaanderen in de buurt van Gent geteeld. Van wit en geel over oranje tot rood en alle tinten roze, met enkele of dubbele bloemen die al dan niet hangen: het begonia-assortiment biedt heel wat kleuren en mogelijkheden.

Voor het Bloementapijt 2022 gebruiken we 464 m² begonia’s of 140.000 bloemen. Het allereerste tapijt bestond voornamelijk uit begonia’s. Vandaag zijn er echter nog maar vier grote telers actief, waardoor de ontwerpers steeds vaker met andere soorten werken.

Andere bloemen en schors

Om de schaarste aan begonia’s op te vangen, gebruiken we dahlia’s. Die hebben duurzamere bloemen die zich gemakkelijk in het Brusselse tapijt laten integreren. In totaal gaat het om 563 m², of 225.000 dahliabloemen. Deze bloem is echter kleiner dan die van de begonia en vergt dus meer werk en vanzelfsprekend meer bloemen per vierkante meter. Naast de begoniatelers zullen dit jaar dus ook de dahliatelers aanwezig zijn om hun bloemen te promoten.

We gebruiken ook schors, gekleurd met volledig natuurlijke, ecologische en plantaardige kleurstoffen. Zo is de leeuw in het tapijt helemaal van zwarte schors gemaakt. Daarnaast gebruiken we ook blauwe en felgroene schors. In totaal wordt 508 m² gekleurde schors in het Bloementapijt verwerkt.

In 1971, toen er nog geen sprake was van grasmatten of gekleurde schors, gebruikte de ontwerper gemaaid gras voor het ‘groen’ in het Bloementapijt. Een hevige storm blies er toen helaas een deel van weg. Vandaag gebruiken we meer dan 88 m² grasmatten als rand van het tapijt.

Voor het nieuwe logo dat in het Bloementapijt 2022 is verwerkt, gebruiken we 72 m² chrysanten en euonymus (kardinaalsmutsen).

Eén tapijt, twee ontwerpers

Het ontwerp van de editie 2022 is het resultaat van een samenwerking tussen twee ontwerpers: Roo Aguilar Aguado en Koen Vondenbusch.

Roo Aguilar Aguado is een 35-jarige Mexicaanse kunstenares. Ze werkte al mee aan de vorige editie met als thema de cultuur van de Chichimeken en de Purépecha uit de Mexicaanse staat Guanajuato. Roo is grafisch ontwerpster en heeft heel wat ervaring met efemere tapijten.

Koen Vondenbusch werkt al 28 jaar mee aan de Bloementapijten van Brussel. Hij was een leerling van Etienne Stautemas en Marc Schautteet, die hij in 2018 opvolgde. Samen zijn ze een perfect team. Roo gaf het ontwerp uit 1971 een complete, eigentijdse make-over. Koen keek als technisch manager van het project toe op de juiste samenhang en verhoudingen.”

Flowertime

Sinds 2013 is er ieder jaar een bloemenevenement in Brussel. Het bloementapijt wordt afgewisseld met een bloemententoonstelling in het Stadhuis. Volgend jaar in augustus 2023 wordt het Stadhuis van Brussel in de bloemen gezet door internationale bloemisten. U kunt het hier volgen:

In 2024 is er weer een nieuw bloementapijt op de Grote Markt in Brussel te bewonderen.

Met dank aan, tekst en foto’s: Flowercarpet.brussels