Afscheid van De Hennekooi

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Natuurlijk zijn we heel blij als bloemisten klant worden. We verwelkomen graag nieuwe klanten! Maar klanten die al heel lang klant zijn hebben toch wel een bijzonder plekje in ons bloemenhart.

Zo’n klant is bijvoorbeeld De Hennekooi in Hoogeloon. Hanny van de Hennekooi was een klant van het eerste uur. Zij was in 2001/2002 één van de eersten die zich aanmeldde naar aanleiding van een advertentie in Bloem & Blad. Helaas is haar winkel sinds augustus gestopt. De deuren van De Hennekooi zijn gesloten.

Hanny vertelt:

De Hennekooi

46 Jaar geleden besloten Frans en Lies van Heijst een eigen bedrijf te starten, ‘De Hennekooi’. De winkel werd deels gebouwd op restanten van een kippenhok, vandaar de naam ‘De Hennekooi’.

Zij kozen voor een ‘Tuinbedrijfsgoederen winkel’ met daarbij de verkoop van bloemen en planten. Dit paste prima bij de kennis en interesse van Frans, omdat hij altijd werkzaam was geweest in een Boerenbond winkel. De bloemen en planten waren een hobby van Lies, vandaar dat deze ook een plaatsje kregen in de winkel. Na verloop van tijd kregen de bloemen en planten steeds meer de overhand en verdwenen de andere artikelen uit de schappen. Drie van de vier kinderen hadden interesse in het bloemen vak en besloten daarin verder te gaan. In 1994 nam Hanny, de jongste dochter het stokje over en werd eigenares van De Hennekooi.

Bloemenspeciaalzaak

De Hennekooi groeide verder uit tot een bloemenspeciaalzaak waarbij 95% van de klanten van buiten Hoogeloon kwamen. Wat deze klanten vooral trok waren o.a. het bijzondere én grote assortiment snijbloemen en kamerplanten. Want ‘gewone’, standaard bloemen werden zoveel mogelijk gemeden, en bijzondere juist ingekocht. De ‘eenheidsworst’ zoveel mogelijk vermijden en je onderscheiden was het motto. En…zo blijft het voor jezelf ook leuk en uitdagend.

Bloemen en planten inkopen

De inkopen van snijbloemen en planten werden in de beginjaren gedaan bij een groothandel, maar naarmate de vraag groeide besloten we zelf de inkopen op de veiling in Tilburg en, na sluiting ervan, in Grubbenvorst te gaan doen.

De stijgende veilingkosten en het feit dat je veel weg bent van je bedrijf voor het verzorgen van de inkopen heeft ervoor gezorgd dat ik na verloop van tijd op zoek ging naar een ander inkoopkanaal.

Iets anders dan de veiling, maar ook liever geen lijnrijder. Voorop stond dat de kwaliteit en de breedte van het assortiment er niet op achteruit mochten gaan!

Samenwerking Bloemengroothandel Bab Star jr.

Via een advertentie in Bloem en Blad ben ik toen in contact gekomen met Bab Star. Ik vond het toch even spannend de inkoop van mijn snijbloemen en planten in andere handen te geven. Maar na een ‘proef’ bestelling was de knoop al snel doorgehakt!

Bestellen ging in die tijd via de fax. Een paar keer per week kwam er een hele lange lijst tevoorschijn waarop ik mijn bestelling kon invullen. Elke dinsdagavond werd ik door Bab gebeld en werd er, na een kort onderonsje, besproken wat de wensen en verwachtingen van die week waren.

Na verloop van tijd kwam er de bestellijst via een Excel-bestand. Bab heeft me toen persoonlijk uitgelegd hoe Excel werkt, hoe mooi😉. En als eerste van Nederland kwam er daarna de online webshop met op een gegeven moment zelfs de afbeeldingen van de producten erbij.

Steeds meer collega’s in mijn regio maakten de stap en regelden hun inkoop bij Bab Star, waardoor ook het vervoer van de bloemen richting De Brabantse Kempen niet meer uitbesteed hoefde te worden. Het is gewoon heerlijk om ‘s morgens naar je magazijn te lopen en te kijken wat voor moois er die nacht allemaal geleverd is!

Telkens zet Bab stappen vooruit om het ons als bloemist steeds gemakkelijker te maken. Ook de koppelingen met andere webshops zijn ideaal en besparen enorm in tijd. Hier heb ik dan ook gretig gebruik van gemaakt!

Winkelsluiting

Na 46 jaar gaan de deuren van De Hennekooi definitief sluiten…

Ondanks dat het bloemen vak je blijft uitdagen en je er zoveel voldoening uit kunt halen, heb ik toch besloten de winkel te sluiten. Een erg moeilijke beslissing, maar na lang wikken en wegen toch de knoop doorgehakt…

En ik zal de bloemetjes zeker gaan missen! Maar…het is voor mij tijd geworden voor weer een nieuwe uitdaging, met of zonder bloemen, dat ga ik nog onderzoeken. Ik ben zeer benieuwd😉

Hanny van Heijst

Bedankt Bab, Mariette en medewerkers, voor al die jaren supermooie kwaliteitsbloemen en service!!

Hanny van De Hennekooi

Afscheidscadeau

Bab bracht een laatste bezoek aan de winkel en verraste Hanny en haar vriendin met een afscheidscadeau.

Bedankt Hanny van De Hennekooi, voor alle jaren trouwe klandizie! Veel succes in de toekomst en wie weet zien we elkaar weer ergens tussen de bloemen. Het ga jullie goed!