fbpx

Gerbera/Germini

 

Verzorgingstips voor professionals

  • De houdbaarheid van de gerbera is goed: bloemen van goede kwaliteit kunnen twee tot drie weken staan. IJzerdraadjes hebben ze niet meer nodig.
  • Gebruik een schone vaas en schoon water met houdbaarheidsmiddel.
  • Snijd een klein stukje van de stelen af zodat ze water goed kunnen opnemen. Gerbera’s groeien net als tulpen verder in de vaas. Houd hier rekening mee in een gemengd boeket.
  • Grote temperatuurschommelingen, een vochtige omgeving en direct zonlicht zorgen voor een kortere houdbaarheid.
  • Zet gerbera’s niet in de buurt van fruit: het vrijkomende ethyleengas van het rijpende fruit beïnvloedt de houdbaarheid.
  • Het water regelmatig verversen is voor de gerbera beter dan in een keer heel veel water in de vaas te gieten.

Houdbaarheid

Wordt de gerbera goed verzorgd, dan is de houdbaarheid doorgaans circa 2 weken.

De kwaliteit van gerbera’s is de laatste jaren sterk verbeterd. Met name het belichten heeft grote voordelen opgeleverd, zoals een langer vaasleven, meer lengte, grotere diameters en intensere kleuren.

Gerbera’s worden na de oogst direct voorbehandeld met een bactericide. Dit is nodig om de bacteriegroei, die in de steel is verstopt, tegen te gaan. Dit wordt op de veiling regelmatig gecontroleerd door het aantal bacteriën per gram steel te meten.

Gezien de kwaliteit van het huidige assortiment gerbera’s is het niet nodig om ijzerdraad te gebruiken om de bloem staande te houden. Mocht u een gerbera in een bepaalde vorm willen gebruiken, dan kunt u uiteraard het ijzerdraadje gebruiken om de bloem te leiden.

Leuk om te weten:

De gerbera stamt uit exotische streken: Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bonte bloem werd ontdekt door de Leidse botanicus Gronovius, die de veelzijdige plant naar zijn collega, Traugott Gerber, vernoemde.

De gerbera kent inmiddels 500 varianten. Ongeveer een kwart hiervan wordt op grote schaal geteeld.

De grootbloemige gerbera Vino is de oudste gerberasoort die op dit moment wordt verhandeld op de Nederlandse veilingen.

Inspiratie

Meer inspiratie vindt u op de website van:

Mooiwatbloemendoen.nl

Coloured by gerbera

Op de website van Coloured by Gerbera zijn hele mooie foto’s te downloaden die u kunt gebruiken voor promotie in uw winkel.