5 Plantentips: Hoe verzorg ik mijn Kerstster?

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Dit moet je weten over de verzorging van Kerststerren

De verzorging van deze plant, de Poinsettia is niet moeilijk. De verzorgingstips lijken veel op die voor andere kamerplanten. Volg deze tips en je prachtige poinsettia plant straalt niet alleen tijdens de feestdagen maar nog lang daarna!

1. De Beste Plek

De planten zien er prachtig uit met hun kleurrijke bladeren. Ze zijn een levendig en kleurrijk symbool van de feestdagen. Poinsettia’s houden van veel licht, dus zet ze bij een raam waar veel zonlicht binnenkomt. Ze doen het goed bij temperaturen tussen de 15 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat ze niet op een plek staan waar het tocht, vooral niet in de buurt van een open raam.

2. Water geven

Het is belangrijk om poinsettia niet te veel, maar ook niet te weinig water te geven. De grond moet een beetje droog zijn, maar ook niet te nat. Te veel water is niet goed voor de plant. Geef alleen genoeg water zodat de grond het kan opnemen. Als er na een kwartier nog water in de pot staat, giet dit dan weg. Meestal is water geven elke twee of drie dagen genoeg, maar dit kan verschillen afhankelijk van hoe droog de lucht is en waar de plant staat.

3. Hoeveel water geven

De hoeveelheid water, hangt af van waar de plant staat, hoe warm het is en hoe groot de plant is. Voor een normale poinsettia in een pot van 13 cm geef je ongeveer 0,2 liter water. Kleinere kerststerren hebben minder water nodig. Als er na 10 minuten nog water in de pot staat, haal dit dan weg. Check de grond voordat je water geeft om te zien of het droog is. Grotere planten hebben meestal minder vaak water nodig dan kleinere.

Zo maak je van jouw poinsettia een sterattractie tijdens de feestdagen!

4. Tips voor het kopen van een kerstster

Als je een kerstster koopt, zorg dan dat je deze goed beschermt tegen kou en tocht als je naar huis gaat. Een gezonde plant herken je aan de kleine gele bloemetjes tussen de gekleurde bladeren. Zorg dat de plant geen beschadigde bladeren heeft en niet bij een tochtige deur staat. Pak de plant in papier in als je hem meeneemt naar huis om hem te beschermen tegen kou en tocht.

5. Extra verzorgingstips

Vier weken na aankoop kun je beginnen met het geven van plantenvoeding, ongeveer eens per week. Check de dosering op de verpakking van de voeding. En onthoud, poinsettia’s komen oorspronkelijk uit het tropische Mexico, dus ze houden van veel daglicht!

Meer weten over de kerstster?

Wat weet jij van de oorsprong van poinsettia? Je leest het hier: Kerstster

Opzoek naar stylingsideeën? Kijk dan eens hier: