Hoe pelargonium geranium werd

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Geraniums: Een kleurrijke geschiedenis en een naamverwarring

Geraniums, die dus eigenlijk pelargonium heten, zijn al lang een favoriet onder tuinliefhebbers over de hele wereld. Dat komt vooral door hun levendige kleuren en lange bloeiperiode. Het zijn planten waar je heel lang van kunt genieten. Maar wist je dat de naam “geranium” eigenlijk een beetje een misverstand is? In deze blog duiken we in de fascinerende geschiedenis van deze geliefde planten en verhelderen we de verwarring rond hun naamgeving.

De oorsprong van geraniums

De geschiedenis van geraniums gaat terug tot de 17e eeuw, toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd in Europa vanuit Zuid-Afrika. Deze planten werden snel populair in Engelse en Nederlandse tuinen, niet alleen vanwege hun schoonheid maar ook vanwege hun vermogen om plagen af te weren met hun geurige bladeren.

Pelargonium vs. Geranium

De naam “geranium” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar wat eigenlijk “pelargoniums” zijn. Het verschil tussen deze twee planten is vooral botanisch. Allebei behoren ze tot de Geraniaceae-familie, maar ze zijn verschillend in termen van bloeiwijze, bladvorm en groeiomstandigheden.

Hoe zit dat?

  • Geranium: Echte geraniums, vaak bekend als ooievaarsbekken vanwege de vorm van hun vrucht, zijn meestal vaste planten die winterhard zijn en vaak gebruikt worden in borders en als bodembedekkers. Ze hebben een subtiele schoonheid met kleinere bloemen en zijn zeer winterhard.
  • Pelargonium: De planten die we vaak “geraniums” noemen, zijn eigenlijk pelargoniums. Ze zijn minder winterhard en worden in gematigde klimaten vaak als eenjarige behandeld. Pelargoniums hebben grotere, meer opvallende bloemen en komen in een breed scala aan kleuren en vormen.

Soorten Pelargoniums

Er zijn honderden soorten pelargoniums, maar ze kunnen grofweg worden ingedeeld in een paar hoofdcategorieën:

  1. Staande geraniums: Herkenbaar aan hun “staande” vorm. Ze zijn het meest voorkomend en worden gewaardeerd om hun duurzame bloei.
  2. Geurgeraniums: Deze soorten zijn geliefd om hun aromatische bladeren, die kunnen ruiken naar citroen, appel, munt, of zelfs chocolade.
  3. Hangende geraniums (Pelargonium peltatum): Ideaal voor hangmanden en bloembakken, met stengels die sierlijk over de rand kunnen hangen.
  4. Franse geraniums (Pelargonium grandiflorum): Kenmerkend door hun grote, fluweelachtige bloemen met opvallende aderen.

Waarom de naamverwarring?

De verwarring begon in de 18e eeuw toen botanicus Carl Linnaeus beide groepen in hetzelfde geslacht plaatste. Later werden ze gescheiden, maar de naam “geranium” bleef in het dagelijks gebruik hangen voor de kleurrijke pelargoniums.

Conclusie: geranium is een geliefde bloeiende plant

Geraniums zijn een van de meest geliefde bloemen in vele tuinen en balkons. Met hun levendige kleuren en relatief eenvoudige verzorging kunnen ze elk hoekje opfleuren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw geraniums de hele zomer doorbloeien en zelfs daarna? In deze blog delen we de beste tips voor het verzorgen van jouw geraniums, zodat je optimaal kunt genieten van hun schoonheid.

pelargonium geranium

foto’s: Pelargonium for Europe