Dahlia, een stukje geschiedenis

Laatst gewijzigd: 2 juli 2022

Dahlia

Een stukje geschiedenis…

De geschiedenis van de Dahlia gaat heel ver terug in de tijd. Zo’n 5 eeuwen geleden, in de tijd van de Spaanse ontdekkingsreizigers is de dahlia ontdekt bij de Azteken in Nieuw Spanje het huidige Mexico. De bloem is beschreven door een Spaanse natuuronderzoeker en arts, Fransisco Hernández de Toledo, die in dienst was bij de Spaanse koning. Hij studeerde botanie en medicijnen en bezocht als één van de eerste wetenschappers de nieuwe Wereld op zoek naar geneeskrachtige planten.

Eerste beschrijving van dahlia

Deze Fransico Hernandez schreef een serie boeken in het latijn over de natuur en de planten in, wat toen genoemd werd, Nieuw Spanje. Hij noemt de plant xocoxochitl of acocotli, een naam die door de Azteken aan de plant werd gegeven die haar als tuinplant kweekte.

De beschrijving van de plant werd pas een 100 jaar later, in 1615 in Rome uitgegeven toen er een vertaling van de boeken serie werd gemaakt door Fransico Ximenez. Een exemplaar van dit boek ligt in de bibliotheek van botanische tuin Real Jardin Botanico in Madrid en is digitaal in te zien.

Dahlia een koninklijke bloem

Pas veel later, in 1789 werden zaden van de Dahlia gezonden naar de directeur van deze Koninklijke tuin in Madrid. De zaden ontkiemden en er groeiden planten met verschillende kleuren bloemen.

In deze tijd waren dahlia’s te zien in de botanische tuinen in Madrid en later ook in Berlijn.

Je zou kunnen zeggen dat de Dahlia net als heel veel snijbloemen, haar start als snijbloem te danken heeft aan het feit dat onderzoekers en reizigers er voor zorgden dat er exemplaren van de bloem in een Hortus of koninklijke tuin terecht kwamen. Botanici van toen begonnen met kruisen en veredelen. De eerste dahlia’s waren een kruisingsproduct van diverse botanische soorten en kregen de naam: Dahlia Variabilis wat wil zeggen: veranderlijk. Deze naam verwijst zowel naar de vele kleuren als de vele vormen van de dahlia.

Dahlia in vele kleuren bij de bloemengroothandel

Nieuwe variaties

Nieuwe variaties zijn makkelijk te verkrijgen. In 1810 is de dahlia in Nederland ingevoerd. Kweker C. Arentz uit Leiden, was een van de pioniers. In 1819 bood deze kweker een assortiment aan van zo’n 70 soorten(kleuren). In 1813 lukte het hem om, als een van de eersten, een gevuldbloemige dahlia te kweken.

Over houdbaarheid van dahlia

Tegenwoordig worden er veel dahlia’s gekweekt zowel buiten als in de kas. Er zijn ruim 20.000 dahliavarianten. Allemaal geselecteerd op kleur, vorm van de bloem en vooral houdbaarheid. Hierdoor zijn er variëteiten ontstaan die heel goed houdbaar zijn op de vaas. Ververs het water in de vaas regelmatig en je kunt een week tot anderhalve week genieten van deze mooie bloem: Dahlia.