Bezoek aan nerine kwekerij

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

De droom die uitkwam

Samen werken zij op de nerine kwekerij. Ze hebben allebei dezelfde passie, Kees en zijn dochter Kitty de Jong: Nerine.

Nerine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae waarvan de meeste variëteiten in Zuid Afrika te vinden zijn. De Amaryllidaceae is een brede familie: van clivia en nerine tot amaryllis.

Agrofleur Select

Kees de Jong begon 50 jaar geleden met een partij Nerine bowdenii. Uit deze partij selecteerde hij een aantal bollen die betere eigenschappen hadden dan de bowdenii en hij gaf ze de naam Nerine favorite.

Kees kreeg steeds meer liefde voor de nerine en wilde naast de roze het liefst ook witte en andere kleuren kweken. Samen met Niek van Keulen , een collega nerine kweker gingen ze verschillende soorten kruisen. Een aantal hobbyisten uit alle delen van de wereld waren bereid om stuifmeel van hun planten op te sturen zodat Kees en Niek konden beginnen aan hun avontuur.

Als je verschillende soorten kruist geeft dat niet direct nieuwe kleuren. Vaak krijg je gewoon één van de twee soorten terug. Het kan jaren duren voordat het genetisch materiaal zich mengt en dan ineens zit er een witte tussen de roze.

Rode Nerine

Kees had een gemengd bedrijf: hij teelde tulpen, agapanthus en nerine. Toen dochter Kitty in de zaak kwam is zij zich gaan specialiseren en besloot vol voor de nerine te gaan. Haar vader had ondertussen drie nerine-lijnen: de Amarine, de Elegance en de Bowdenii.
De droom van Kees was een rode nerine. Hij had zelfs een glas in lood raam laten maken met rode nerine er in. Zo hield hij zijn droom levend.

Als je de zaadjes van gekruiste nerine zaait duurt het 3 jaar voordat ze bloeien. Duizenden had Kees er gezaaid. Elk jaar was het weer een verrassing welke kleuren er zouden ontstaan. Er was een wilde rode nerine in Zuid Afrika die niet geschikt was als snijbloem. Toch had Kees het stuifmeel diverse malen gebruikt. Maar elk jaar waren het licht- en donkerroze nerine die opkwamen. Kees en Kitty hadden de moed al bijna opgegeven.

Toen er opeens tussen de duizenden nieuwelingen op de nerine kwekerij één rode stond, grote commotie, spanning, verwachting, kippenvel. Alles kwam in beweging. Is de bol goed? Is de rode ook rood te vermeerderen? Zijn de bollen bestand tegen ziektes?

Een spannende tijd brak aan. Vermeerderen, selecteren, tegenslag want bacteriën en nu, pas 20 jaar later, hebben ze 100.000 bollen beschikbaar om bloemen van te snijden. Zijn naam is Amore. De droom die uitkwam.

rode nerine kwekerij Agrofleur

Hippe bloem

Nerine in de nieuwe vorm is een geweldig product met een hippe uitstraling en ondertussen zijn er gestreepte, zachtroze, cerise, gele en rode verkrijgbaar. Allemaal prachtig lang, grote bloemtrossen en twee weken houdbaar, zelfs als ze rijp worden gesneden. “Op de bol gerijpt” noemen ze dit. Het voordeel hiervan is dat direct tonende bloemen verwerkt kunnen worden in bloemwerk.

Op de bol gerijpte bloemen worden ongelijk gebost om beschadiging te voorkomen. Ook de kromme worden gewaardeerd en apart gebost.

Alle nerine wordt voorbehandeld met BVB, de beste koeltemperatuur is 3 à 4 °C. Het hoofdseizoen is van september t/m november, evenzogoed zijn ze jaarrond verkrijgbaar.

Als buiten geteelde  nerine het in het najaar te koud hebben gehad kunnen de stelen geel worden. Schakel dus op tijd over op nerine uit de kas.

Het bedrijf van Kees en Kitty de Jong heet: Agro Fleur Select met als credo: “Nerine, uit het hart” precies zoals de nerine bloeit.

Leuk verhaal!

Nog een leuke anekdote:

Op de nerine kwekerij had Kees een prachtige bol geselecteerd die hij koesterde vanwege de grote bloem, kleur en stevige steel maar de bol moet gaan “klisteren”(nieuwe bolletjes maken aan de bol) om te vermeerderen. Elk jaar werd de bol groter maar er ontstonden geen nieuwe kleine bolletjes.  Toch was Kees er bloedzuinig op en was helemaal van slag toen de huiskat haar behoefte had gedaan in de bak waar de bol in zat. De kat had met zijn klauwen de bol ernstig beschadigd en opengehaald, zijn vrouw kon de kat nog net in bescherming nemen anders had hij het leven moeten laten.

Kees probeerde toch nog te redden wat er te redden viel en plantte zijn zwaar beschadigde bol weer op.Zes weken later kwam Kees thuis met verse tartaar van de slager. “Wat is dat?”, vroeg zijn vrouw. “Dat is voor de kat!”, was het antwoord.

Grote verbazing…maar doordat de kat de bol had bekrast ging deze spontaan klisters, kleine bolletjes maken. Een nieuwe soort was geboren: Isabel.
Vanaf dat moment worden heel veel bollen aan de onderkant ingesneden met een mes. Parteren heet dat nu.

Bab Star, bezoek nerine kwekerij oktober 2017

Nog meer leuke informatie vind je hier: