fbpx

Dahlia

De dahlia is een van oorsprong Mexicaans knolgewas. Toen we rond 1800 Amerika ‘ontdekten’, namen we de bloem mee naar Europa. Hier werd de blaadjesbol vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl, een leerling van Linnaeus. Sinds 1813 wordt de dahlia door professionele kwekers geproduceerd.

Kleuren en vormen van de dahlia

Het meest opvallend aan de dahlia zijn de bloemblaadjes: soms effen van kleur, maar vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, andere bestaan uit tientallen blaadjes. De prachtige bloem heeft overdreven veel kleur- en vormvariaties. De blaadjes zijn bijvoorbeeld rond, sprietig of opgerold. Er zijn dahlia’s die wel 1,5 meter lang zijn en een bloemdiameter hebben van meer dan 20 cm. Kortom: opvallende verschijningen!

Verzorgingstips

Geeft u onderstaande tips mee aan uw klanten? Dan genieten ze optimaal van de dahlia’s.

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet dahlia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, want dahlia’s drinken bijzonder veel.
  • Zet dahlia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Bab bracht een bezoek aan Dahlia kweker Koppert. Lees hier meer:

Maak iets bijzonders met Dahlia

De Viburnum, Leucospermum nutans en Senecio cineraria combineren perfect met de stralende kronen van de dahlia. De prachtige felle kleuren komen nog beter uit tussen het warme groen. Zo creëert u een Mexicaans feestje in een vaas, waar uw klanten warm voor lopen.

Symboliek van de dahlia

Mag ik een ‘voor altijd de jouwe’-boeket, alstublieft? Uw klant bestelt niet alleen prachtige bloemen, maar ook een bijzondere boodschap. De bloem staat symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. Met de keuze uit de vele bloemkleuren en -vormen geeft de dahlia uw klant de mogelijkheid de boodschap nog persoonlijker te maken!  

Tekst: BloemenBureau Holland