Bab bezoekt dahlia kwekerij

Laatst gewijzigd: 2 juli 2022

Dahliakwekerij Koppert

Het voorjaar in februari en de zomer in april

Dahlia’s worden al heel veel jaren geteeld. Ze zijn er in diverse vormen, grootte en kleuren. De meeste soorten worden voor in de tuin ontwikkeld en niet voor een lang vaasleven. Het is een prachtige verleidelijke bloem maar over het algemeen slechts enkele dagen houdbaar.

De laatste jaren is men begonnen met het selecteren van rassen op houdbaarheid. Deze weg is nog maar net ingezet dus we zullen de komende jaren zeker meer soorten gaan zien die beter geschikt zijn voor de vaas!

Onlangs bezocht ik de heer Koppert, al 60 jaar kweker. Hij is zeer vakbekwaam en nog steeds erg geïnteresseerd in de ervaringen van collega’s en uitkomsten van allerlei onderzoeken. Hij kweekt dahlia’s in de kas, per jaar  meer dan een miljoen.

Koppert teelt zeven soorten dahlia’s van onder andere het ras Karma. Dit type blinkt uit door zijn houdbaarheid van +/- 7 dagen.

Veel kwekers hebben moeite om bloemen rauw te snijden, dat komt omdat kopers verleid worden door kleur en de grootte van de bloem wat leidt tot een goede prijs. Zij snijden dus liever rijpere bloemen. Maar bij sommige soorten bloemen gaat dit ten koste van de houdbaarheid. Let wel, dit komt heel weinig voor omdat rijpere bloemen over het algemeen langer staan en mooier open komen.

Koppert heeft 2 soorten dahlia die hij in de knop kan snijden en dan toch helemaal open komen. Vooral de witte Dahlia ‘Maarten Zwaan’ doet het altijd en is zeer houdbaar.

Ondanks dat Koppert rauwer snijdt krijgt hij goede prijzen want zijn dahlia’s zijn geliefd. Iedereen weet dat ze erg goed zijn van kwaliteit.

Ik heb tijdens het bezoek aan deze dahlia kweker een goede deal kunnen sluiten. De laatste twee weken van september gaat kweker Koppert zijn soorten speciaal voor ons ‘gemengd in bos’ aanbieden. Dat wordt genieten!

De teelt

Het poten van de knollen is eind december klaar. Eind februari komen de eerste groene blaadjes boven de grond. Elk jaar weer een prachtig moment terwijl het buiten nog volop winter is, ontluikt het voorjaar in de kassen. Met een temperatuur van 15 graden komen de eerste bloemen eind maart op het gewas en staat de eerste snee de eerste week van april voor de klok. Het oogsten stopt in november, de grond  wordt dan gespoeld en de cyclus begint opnieuw.

Dahlia zijn erg gevoelig voor bacteriën, chloor of chrysal is niet voldoende! Een schone vaas gebruiken en dagelijks het water verversen is voor de houdbaarheid absoluut het beste.

Wat betreft houdbaarheid: U kunt kiezen voor de boeiendste kleuren dahlia van buiten, ontzettend gaaf maar een matige houdbaarheid, of voor de Karma en Eternal rassen die zowel van buiten als uit de kas het net een paar dagen beter doen. De beste houdbaarheid geldt voor dahlia uit de kas.

Bab Star, september 2016