7 weetjes over de tulp

Laatst gewijzigd: 27 april 2024

Wist jij dit over de tulp?

Het is een mooie bolbloem die bloeit in het voorjaar maar er is nog veel meer te vertellen over de tulp. Hier lees je 7 weetjes over deze bijzondere bloem.

Waar komt de naam tulp vandaan?

Eigenlijk is deze bloem niet Nederlands maar komt zij oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk. Ottomaanse sultans droegen deze fleurige bloem op hun tulband. Tulband heet in het Ottomaans: Tulipan. Daar komt waarschijnlijk de naam: tulp vandaan.

Wanneer kwamen de eerste tulpen in Europa?

De eerste in Europa kwamen in oktober 1562 in de haven van Antwerpen aan. Daar zaten de bollen in een vrachtschip tussen stoffen uit het Ottomaanse Rijk. De stoffenhandelaar voor wie deze partij stoffen was, dacht dat het uien waren en liet een aantal bereiden om op te eten. De rest plantte hij in zijn tuin. Het gekookte gerecht was niet bijzonder maar groot was zijn verbazing toen er prachtig gekleurde bijzondere bloemen uit de bollen in de tuin groeiden.

Wanneer voor het eerst in Nederland?

Via een bevriende stoffenhandelaar uit Mechelen, Joris Rye die naast stoffenhandelaar botanicus was zijn ze in 1563 terecht gekomen bij bevriende botanicus Carolus Clusius. Hij werkte bij de universiteit van Leiden en deed veel onderzoek naar de bollen en de bloem.

Wanneer ontstond de tulpen manie?

Begin 17e eeuw ontstond een ware tulpengekte, de tulpenmanie. Men probeerde bloemen te kweken met bijzondere kleuren en de prijzen van de echt bijzondere bollen schoot omhoog. Voor de prijs van één bol kocht je in de Gouden Eeuw een grachtenpand.

De enige bloem met z’n eigen vaas

De tulpenvaas! Waarschijnlijk zijn deze bloempiramides voor het eerst gemaakt toen de tulp in de 17e eeuw een statussymbool werd. Ze dateren uit de tijd van Stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. “Bloemehouders met tuiten” werden ze toen genoemd. Delfstsblauwe vazen zijn veel te vinden in musea en te zien op schilderijen van weleer. In het rijksmuseum in Amsterdam kun je een speciale route lopen langs deze bijzondere vazen. Mary Stuart bestelde tot haar dood vazen bij een Delftse plateelbakkerij. Na haar dood raakten deze vazen weer uit de mode.

Die Delftsblauwe vazen zijn dus ook Typical Dutch, wat het thema is van de Nationale Tulpendag 2023. Tegenwoordig zijn er weer moderne versies te koop van de “bloemehouders met tuiten” waarin u ook andere bloemen prachtig kunt laten uitkomen.

Er zijn meerdere festivals

In Canada is in de maand mei het Canadian Tulip Festival. Er gaan ieder jaar 10.000 bollen naar Ottawa. Dat begon na de oorlog, toen stuurde koningin Juliana honderdduizend bollen naar Canada als bedankje voor de bescherming van Juliana en haar familie. Sinds die tijd is deze bloem symbool voor de kameraadschap tussen Canada en Nederland.

Veel nieuwe rassen worden ontwikkeld in Nederland

In Nederland worden vele nieuwe rassen ontwikkeld. Ieder jaar worden er wel nieuwe rassen aan het assortiment toegevoegd. Vaak worden deze vernoemd naar bekende Nederlanders. Zo doopte in 2021 Andre van Duin zijn eigen bloem, een hele mooie gele. Tulpen zijn dus echt Dutch design!

Tulp Tijd voor tulpen

Meer informatie vind je hier:

Volgt u ons al op Social media? We zijn te vinden op: Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest