100 jaar Bab Star

Laatst gewijzigd: 26 april 2024

Geschiedenis van een bloemengroothandel

Vorig jaar vierden we het 25-jarig bestaan van bloemengroothandel Bab Star jr. BV.
Het hele jaar door waren er acties rondom het thema: 25 jaar. Zo zijn er meerdere keren cadeautjes naar de klanten gegaan, hadden we een speciale Bab Star Gerberamix, een meloenenactie en meerdere bloemenacties. En niet te vergeten: de nieuwe webshop en website zijn gelanceerd.

Een jubileum is ook altijd een gelegenheid om eens terug te blikken op het verleden. Zo hoorden we van opa Bab sr. alsmaar: “Weet je dat het geen 25-jarig jubileum is maar eigenlijk een 100-jarig jubileum!”

Het verhaal van opa Bab

Nieuwsgierig geworden naar deze opmerking ben ik maar eens op onderzoek gegaan. “Zeg, opa Bab, vertel eens hoe dat zit?” Opa vertelt: “Eigenlijk bestaat de naam Bab Star in de bloemenhandel al meer dan 100 jaar!”

Van groenten naar bloemen

De opa van Bab sr. zat in de groenten. De vader van Bab sr. is daarmee doorgegaan, maar al snel kwamen de bloemen in Rijnsburg in beeld. Door 17 bloemenkwekers is in 1914 de eerste Bloemenveiling in Rijnsburg opgericht. In het begin werd er geveild in het plaatselijke café en in 1917 werd het eerste veilinggebouw in Rijnsburg in gebruik genomen.

Er werden in die tijd nog veel tulpen geteeld in Rijnsburg en op de landerijen rondom Rijnsburg. Vooral tulpen waren toen belangrijke producten voor de bloemenveiling. Vanaf ongeveer 1927 komen er langzaamaan ook andere bloemen aan de veiling.

In 1914 is de vader van Bab sr. 16 jaar oud en werkt bij zijn vader in de groenten. Er werd zelf groente geteeld in Rijnsburg en er werden groenten opgekocht bij anderen om een groter assortiment te kunnen aanbieden voor de handel. Vanuit Rijnsburg ging men naar Amsterdam om daar groenten te verhandelen. Rond 1919 werd de groente door de vader van Bab sr. ingeruild door bloemen. En dat liep blijkbaar goed.

“In 1920 kocht mijn vader zijn eerste auto, een Chevrolet truck”, zegt opa. Vanaf toen werden bloemen met de auto vervoerd naar Amsterdam en bloemengroothandel Bab Star was een feit.

Rijnsburgse bloemenexporteurs

In een boekje met oude foto’s van Rijnsburg staat de vader van Bab sr. op een foto met een groep andere Rijnsburgse mannen.

De vader van Bab sr. zit tweede van links in het onderste rijtje. “Een groep belangrijke bloemenexporteurs van het eerste uur.” staat als onderschrift bij de foto.

Eerste handel op Engeland

Opa vertelt verder: “In de winter waren er vooral tulpen in Rijnsburg. Deze werden door de handelaren opgekocht aan de veiling. De groep exporteurs zorgden er met de Engelse “pakkerij” voor dat de tulpen met de boot naar Engeland gingen. Naar Covent Garden Market, een groente- en fruitmarkt in Londen.”
Deze overdekte markt bestaat nog steeds en is nu vooral een toeristische markt.

De bloemenexport naar Engeland zorgde ervoor dat veiling Flora kon groeien en dat Rijnsburg een belangrijk bloemencentrum werd.

In de zomer waren er vooral snijbloemen aan de veiling en ging de handel niet alleen naar Engeland maar ook naar Amsterdam. Eerst met handkarren of met paard en wagen en vanaf de jaren 20 dus ook met de auto: de Chevy truck. Opa zegt: “Men had in die tijd helemaal geen verstand van auto’s. Van olie verversen had nog nooit iemand gehoord en een rijbewijs hadden ze ook niet.”

De Chevy truck had waarschijnlijk een hekwerk om de bak om de manden met bloemen op zijn plek te houden. Kinderen die meehielpen op de markt en niet meer in de bak pasten mochten zitten op en werden vastgebonden aan de spatborden van de wielen. Gelukkig werd er toen nog niet zo heel hard gereden.

In de jaren 20 waren ook de crisisjaren. Er is toen met de handel in tulpen naar Engeland door de waardedaling van geld, veel geld verloren. Maar uiteindelijk is men daar gelukkig ook weer bovenop gekomen.

Les Halles Parijs

In de jaren 30 ging de vader van Bab sr. zelfs met bloemen naar ‘de hallen’, Les Halles, de markthallen in Parijs. Frans sprak hij niet, communicatie ging met gebaren, met handen en voeten.

Eeuwenlang, vanaf de 12e eeuw is er op die plek, de buik van Parijs, een versmarkt geweest. Soms denk ik: terugreizen in de tijd, dat moet toch geweldig zijn!
Even een kijkje nemen bij hoe het er toen aan toe ging. En alle mooie oude gebouwen bewonderen die toen nog nieuw waren en nu helemaal niet meer bestaan. Gelukkig zijn er oudere mensen in onze omgeving aan wie we het kunnen vragen en die er graag over vertellen zoals opa Bab sr..

Deze markthallen, Les Halles in Parijs bestaan helaas niet meer. In de jaren 70 is alles afgebroken en verplaatst naar buiten de stad omdat de stad de stroom vrachtwagens naar de markt niet meer aan kon. Op de plek van Les Halles, in het hart van Parijs, is nu een groot winkelcentrum. ‘Forum des Halles’ je komt er via metrostation Les Halles.

Opa Bab ’s jeugd

Opa Bab sr. is zelf van de jaren 30 en is de jongste van het gezin Star.  Als jonge jongen ging hij natuurlijk ook mee naar Amsterdam. Zijn oudere broers werkten bij vader en hij ging als hulpje met één van zijn oudere broers mee. Voor 5 gulden zakgeld per week (die hij dan weer van zijn moeder kreeg). In Amsterdam ging men naar de Centrale markthallen in de Jan van Galenstraat.

Dit bedrijventerrein is van oudsher gericht op de groothandel in levensmiddelen maar in die tijd werden er ook bloemen verhandeld op een plein achter café Marcanti. Veel Rijnsburgse kwekers en handelaren huurden daar een stukje plein om hun bloemen te verkopen.

Oorlogsjaren

In de oorlog, toen er weinig of geen benzine meer was ging men weer met paard en wagen naar de markt. Helaas werden de paarden na verloop van tijd in de oorlog, in beslag genomen. Er moest een andere oplossing komen. De bakfiets werd ingezet. Maar omdat deze zwaar was beladen met bloemen werd deze ook door twee “trekkers”, mannen op de fiets met een touw om hun middel, voortgetrokken.

Het schijnt zelf zo te zijn dat er mensen bij bruggen stonden die voor een kleine vergoeding konden helpen duwen, of juist tegenhouden. In het geval je de brug over moest met zo’n zwaar beladen bakfiets.

In de oorlogsjaren ging opa ook naar school, naar de Mulo op de Hooglandse kerkgracht in Leiden. Daar ging hij vanuit Rijnsburg met de tram heen. Als het luchtalarm klonk stond de tram stil en rende iedereen de tram uit om ergens te gaan schuilen.

Na de Mulo is opa aan het werk gegaan. Als 17/18 jarige reed hij bloemen naar Amsterdam toen een keer de motor van de auto er mee stopte. Gelukkig waren er vijf agenten bereid om even te duwen en zo is hij weer op weg geholpen.

De drie sterren

“De Drie Sterren”, zo heette de zaak die werd opgericht door broer Sam, broer Tom en Bab Star sr. zelf. Deze zaak is  uiteindelijk na verloop van tijd ook weer uit elkaar gegaan.

Opa had daarna zijn eigen bedrijf: Bab Star. Er reden drie vrachtwagens met bloemen en er waren zes eigen bloemenwinkels in en rond Amsterdam. In de jaren 90 nam Bab Star jr. de zaak samen met zijn broer over. Hij ging uiteindelijk na 7 jaar alleen verder als Bloemengroothandel Bab Star jr.

Zo’n twee jaar is er gereden met een vrachtwagen vol met bloemen maar al snel werd dit systeem van lijnrijden naar bloemisten vervangen door rijden op bestelling. Bestellingen van bloemisten eerst via de fax en later gewoon online via de webshop van BabStar.nl

En zo komen we dus niet alleen uit bij een 25 jarig bestaan van Bab Star jr. maar ook op 100 jaar de naam: ‘Bab Star’ in de bloemengroothandel. Bedankt opa Bab! Het is een mooi verhaal, een stukje echte Rijnsburgse geschiedenis.

Henny Ravensbergen

Over bloemengroothandel Bab Star jr

Wil je meer weten over de geschiedenis van de huidige bloemengroothandel Bab Star jr.?
Lees hier meer. Of bekijk het online jubileum magazine!

25 jaar in foto’s

Bij de jaarwisseling van 2019 naar 2020 maakten we een fotofilm met foto’s, gemaakt in de loop der jaren.