Werkbezoek San Remo & Eucalyptus

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Eucalyptus uit Italië

Op dit moment ben ik op uitnodiging van Elemflora, een Italiaanse leverancier, in San Remo aan de Italiaanse Bloemenrivièra. Een prachtig bergachtig gebied met veel kleine kwekerijen in terrasvorm tegen de bergwanden gebouwd, aan de zon overgoten Italiaanse kust. De productie is vooral gericht op de winter en het vroege voorjaar. Ranonkels, anemonen en eucalyptus zijn de grote producten.

Bab Eucalyptus Italië

Eucalyptus cinerea

Eucalyptus Cinerea is een telg uit de grote groep eucalyptussoorten die behoort tot de Mirtefamilie. De soort komt oorspronkelijk uit Australië en heeft bijzondere eigenschappen ontwikkeld. De authentieke soorten kunnen een bosbrand zowel overleven als veroorzaken. De eucalyptus olie is namelijk erg brandbaar en als de bomen branden moeilijk te blussen. De boom zelf loopt na de brand weer uit met nieuwe loten. Ook zijn de zaden vuurvast sommige kunnen pas ontkiemen na een brand.

Diverse soorten Eucalyptusblad

In onze branche is de eucalyptus heel bekend en bijna iedere bloemist werkt er wel eens mee. Er worden diverse soorten eucalyptusblad als sierblad aangeboden. De bekendste is Cinerea met de grote ronde grijze bladeren.

Andere soorten:

 • Baby blue: met kleinere blaadjes en heel compact,
 • Gunni: ook met kleine blaadjes maar wat losser,
 • Nicoli: met smalle blaadjes die hangen.
 • Domenichina: lijkt op Nicoli
 • Exotica: met puntige gekromde bladeren waar met de kerst de grijze knoppen in komen
 • Boule: wat knoppen betekent in het Italiaans
 • Populus: ronde hangende bladeren en mooi grijs. Eind van de zomer zijn ze ook verkrijgbaar met besjes.

Italië is het land waar de meeste eucalyptus wordt geteeld. Bijzonder is dat ze hier alles per gram verkopen zo zijn er bossen van 100,150, 200 enz. tot 500 gram van elk soort of type en dan ook in verschillende lengtes.

Er wordt erg veel geconcurreerd met de gewichten omdat tijdens het 2 dagen durende transport op water de takken zich vol zuigen waardoor het gewicht met 20 à 30 % toeneemt. Dus 300 gram inkopen en 400 gram verkopen.

Star Select Eucalyptus

Eucalyptus krijgt in het voorjaar nieuwe uitlopers. Het jonge blad is nog niet afgehard waardoor de houdbaarheid slecht is. Eigenlijk begint het seizoen eind september en eindigt in februari. Tijdens mijn bezoek is duidelijk geworden dat het eucalyptus wat wij ontvingen te jong was. Mijn eerste gedachte was stoppen met die handel. Totdat we al argumenterende tot de volgende oplossing kwamen:

 • Alleen de oude takken worden geoogst
 • Alle jonge blaadjes worden verwijderd
 • Er wordt geselecteerd op gelijke takken van 85 cm
 • Bossen met 5 takken op een bos wat overeenkomt met 400 gram

Op deze manier ontstaat er een bos met uniforme takken. Het voordeel is dat u exact weet wat een tak kost en er geen kleine en grote takken zijn waardoor het niet meer te bepalen is wat het moet kosten.

Wekelijks is er beperkte aanvoer. U kunt ook reserveren. Minimale aantal 20 tak. Naarmate het seizoen vordert wordt de aanvoer hoger en de prijs lager.

Met groot plezier speciaal uitgezocht voor u (Star Select***”!) samen met mijn vrouw Mariëtte heerlijk genietend van de Italiaanse keuken, de zon en de pittoreske dorpjes aan de Italiaanse Rivièra. Dit is echt leuk werk, ik hoop dat u er ook van geniet.

Bab Star