fbpx

Bezoek viburnumkwekerij Wijfjes

Mooi, teder, sjiek en ontluikend groen zijn woorden die in me opkomen als ik de prachtige takken met de fragiele lichtgroene bollen zie. Gesorteerd op lengte en aantal bollen worden ze aangevoerd door kwekerij Wijfjes: viburnum, ook wel sneeuwbal.
Pieter Wijfjes en zijn zwager Albert Verhoef zijn de derde generatie van dit meer dan 75 jaar oude bedrijf.

In bloei getrokken

De eerste vier maanden van het jaar is het bal!
In januari worden de eerste struiken viburnum in pot naar binnen gebracht om in speciaal ingerichte afdelingen in de kas opgewarmd te worden naar minimaal 20 °C.

De planten reageren zeer enthousiast op deze heerlijke temperatuur. In de veronderstelling dat het volop voorjaar is groeien de knoppen in rap tempo uit tot mooie lichtgroene bolletjes.
Als ze na ± 4 weken de juiste rijpte hebben bereikt kunnen de eerste takken worden geoogst. Na een paar dagen zijn alle takken van de viburnum geknipt en kan de struik weer naar buiten. Op deze wijze worden alle vakken uit de kas elke 4 tot 5 weken gevuld en weer leeg gehaald.

De rest van het jaar staan de planten buiten. In het voorjaar en de zomer lopen de struiken  uit en vormen mooie takken die in het volgende jaar weer in bloei getrokken kunnen worden.

Over kwekerij Wijfjes

Het bedrijf is in totaal 70.000 meter groot waarvan twee derde door wel 50.000 viburnum struiken  in beslag wordt genomen. Op de overige meters worden rode ilex verticillata en snij hortensia geteeld.

De viburnumplant begint als een stekje die in drie jaar uitgroeit tot een struik waarvan geoogst kan worden. De viburnumstruik is 7 tot 8 jaar rendabel daarna moet hij vervangen worden.

Met Chrysal beter houdbaar

Pieter vertelt dat de viburnum eerst één of twee nachten in de koelcel op water moet staan met een voorbehandelingsmiddel. Ze kunnen zich dan goed volzuigen en zullen daardoor niet slap gaan hangen. Aan elke bos wordt een zakje heester Chrysal gedaan waardoor de houdbaarheid van de takken wel 10 tot 14 dagen is.

Heeft u geen heester Chrysal dan voldoet gewone Chrysal ook heel erg goed.

Bewaren in de koelcel op 4 à 5 °C  is prima, een paar dagen langer is volgens Pieter zelfs beter, ze harden dan nog beter af (hij waarschuwt wel om niet te overdrijven).

Kwekerij P. Wijfjes is gecertificeerd met het MPS-A label wat betekent dat deze viburnum sneeuwbal zeer geschikt is voor het assortiment van de duurzame bloemist. Pieter en zijn compagnon Albert gaan voor viburnum van de allerbeste kwaliteit!

Viburnum sneeuwbal vers van de kweker

De hele maand maart is de viburnum in lengte 60 van kwekerij Wijfjes in de aanbieding in de BabStar.nl webshop. U vindt deze viburnum sneeuwbal van lengte 60 als bosgoed en in lengte 60 met 4 kop in de webshop onder “vers van de kweker”.

Bab Star

Verzorging Viburnum