fbpx

Triteleia

“Vroeger was de naam van dit knolgewas Brodiaea, toen Milla en nu dus Triteleia. De Triteleia komt oorspronkelijk uit Californië en er zijn 15 tot 20 soorten bekend. Eén soort komt voor in Mexico. De soorten onderscheiden zich o.a. door de kleur, de grootte van de bloem, de vorm en de maat en de meeldraden. De knol is eetbaar en lijkt in smaak en gebruik op een aardappel.

De Triteleia wordt ook wel Ithuriel’s speer genoemd, naar de engel uit het gedicht ‘Paradise Lost’ van John Milton.
Het Griekse woord ‘tri’ = drie en ‘teleios’ = volmaakt. Alle delen van de bloemen zijn in drieën te vinden. Ze heeft grasachtige bladeren en sierlijke kelkachtige bloemen (3 kelkblaadjes en 3 bloemblaadjes) in violet, blauw, wit, geel of roze in een open bloemscherm met veel bloemen. ” (gevonden op de website van: alles over bollen.)

Bab bracht een bezoek aan kwekerij Flower Power en sprak met Arie van den Berg. In dit filmpje (van CNB) vertelt Arie over de Triteleia

“Arie en zijn vrouw hebben door 40 jaar kruisen en selecteren, de oude kleine Brodiaea veranderd in een volwaardig mooie grote Triteleia snijbloem met een lange steel, die wel tot 75 cm lang kan worden en een grote bloem tros met wel 40 knoppen! Dat is twee keer zo lang en met 100% meer knoppen dan vroeger.”

“Bovendien is hij er in geslaagd om dubbel bloemige te selecteren en die zijn zo fantastisch mooi! De bloemetjes zijn twee keer zo groot, waardoor de tros nóg groter wordt. Al die bloemen op een steel, het volume en de uitstraling is ronduit indrukwekkend!” Volgens Bab.

Het seizoen van de Brodiaea of Triteleia is kort, net als pioenen, en loopt van eind voorjaar tot begin zomer. Door de knollen in de kas te planten wordt de bloei met een maand vervroegd, buiten onder acryl doek wordt de bloei met een week vervroegd daarna komt de grote hoos van buiten uit de volle grond. Van het totale aantal Triteleia komt 30% uit de kas en 70% van de volle grond.

De Triteleia is een zeer goed en lang houdbare snijbloem die twee tot drie weken goed blijft. De bloemtrossen bevatten veel knopjes die steeds verder open gaan. Tijdens het vaasleven kunnen de rijpe en verkleurde bloemen verwijderd worden.

In de webshop van BabStar.nl zijn verschillende soorten verkrijgbaar; onder andere de blauwe Triteleia Aquarius; een hele mooie blauwe dubbel bloemige Triteleia en Triteleia Blues; een donker blauwe, enkel bloemige met een hele lange steel.
Alle bloemen ingekocht bij BabStar.nl worden naar de bloemist vervoerd op schoon water waar een bacteriedodend middel aan toe is gevoegd.

Tips voor de bloemist

  • Haal de bloemen bij aankomst in de winkel uit de plastic hoes, dit voorkomt smet.
  • zet de bloemen altijd in schoon water

Tips voor de consument:

  • gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding voor een langere houdbaarheid. Vuil water met daarin veel bacteriën is slecht voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding;
  • snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat je de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad;
  • zet ze op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit;
  • zet ze niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af waardoor de bloemen sneller verouderen.