fbpx

Statice – Limonium sinuatum

In de jaren 70 van de vorige eeuw was er een trend om je huis te versieren met bosjes droogbloemen. Toen werd deze vergeten bloem, de Statice, veel gebruikt. De statice is namelijk heel geschikt om te drogen omdat de bloemetjes kleurvast zijn zelfs in gedroogde vorm.

Nu wordt de Limonium sinuatum vooral geteeld als snijbloem maar is deze statice bij de Nederlandse en Belgische bloemist niet zo heel bekend. Het grootste deel van het aanbod statice wordt verhandeld in het buitenland.

De meest bekende statice is de blauwpaars gekleurde maar wist u dat er nog veel meer mooie kleuren verkrijgbaar zijn?

Wit, zacht geel en zacht roze, roze en lila zijn andere varianten. De takken zijn mooi opgebouwd met zijtakken met bloemetjes aan het eind van deze zijtakken. Ze zijn daardoor ook heel geschikt voor plukboeketten! Veelzijdig te gebruiken dus: de statice. En een lage inkoopprijs dus veel marge!

In juni was er bij Bab Star speciale actie met daarin de Statice van de Staticespecialist in de schijnwerpers. Bab bracht een bezoek aan deze kwekerij en schreef een verhaal voor Bloem&Blad. Bekijk hier een fotoalbum en zie hoe statice geteeld wordt bij kwekerij de Staticespecialist
Ook was er een Doe-mee-en-win actie. Zie Nieuws: Statice een vergeten bloem in de schijnwerpers.
Deze actie is voorbij, inmiddels hebben de winnaars hun prijs ontvangen.
Nieuwsgierig? U kunt hier zien wat er allemaal voor moois gemaakt wordt met statice.

Voor professionals

Waar moet u op letten bij aankoop

De volgende sorteringscodes worden meegegeven: lengte, gewicht, rijpheidsstadium.
Lange zware stelen hebben de meeste zijtakken. Naarmate het gewicht lager wordt, worden de zijtakken minder.
Door deze mooie opbouw is de bloem ook heel geschikt om te verwerken in een plukboeket!

verzorging

  • De bloemen die u bestelt bij BabStar.nl staan voor het transport in schoon water met daaraan toegevoegd speciale Chrysal(bacteriedodend)
  • Limonium kan in de koelcel ( 2-5° C) bewaard worden
  • haal de bloemen als ze in cellofaan zitten uit het cellofaan (door condensatie in het cellofaan gaan de bloemen minder lang mee)
  • verwijder het onderste blad van de stelen
  • snij of knip een stukje van de steel met een scherp mes of scherpe snoeischaar
  • Zet de bloemen in schoon water. Zorg voor een schone vaas of emmer, laat ze niet droog liggen
  • Voeg houdbaarheidsmiddel toe. Dit zorgt er voor dat de bloemen langer mooi blijven.
  • let op de luchtvochtigheid en vermijd temperatuurwisselingen dit houdt de bloemen langer mooi

Wetenswaardigheden

Limonium komt uit de strandkruidfamilie. Deze familie bestaat uit planten die voorkomen in zoute omstandigheden zoals bijvoorbeeld aan de zeekust. Een hele bekende limonium is de Limonium Vulgare, de lamsoor, een plant die eetbaar is. De naam limonium vindt zijn oorsprong in het Griekse woord Leimon wat weide betekent. Veel soorten komen voor op zilte graslanden.

Het soort is in Engeland geïntroduceerd als siergewas in 1629 en beschreven in Paridisi In Sole Paradisus terristris van John Parkinson (1567-1650). In 1753 publiceerde Linnaeus dit soort als Statice sinuata in Species Plantarum. Hij veegde alle soorten van voor zijn tijd onder Statice, maar Philip Miller, een beroemde Britse tuinman, herstelde dit in 1768 naar de oudste naam. Als volksnaam wordt echter nog vaak Statice gebruikt voor deze snijbloem, die vrij uniek is omdat de kelk mooier is dan de bloem. De kelk is namelijk de gekleurde “bloem” van de limonium, het echte bloemetje groeit uit de gekleurde kelk en is wit of creme.
Herkomst: Zuidoost-Europa, Israël, Noord- Afrika
(bron: Floricode.com)