fbpx

Scadoxus

Als je zoekt op internet naar Scadoxus kom je ook andere namen tegen van deze bijzondere bloem.
Scadoxus wordt ook wel Poederkwast, Afrikaanse bloedlelie of Penseellelie genoemd.
De officiële botanische naam is: Haemanthus katharinae. Het is familie van de Amaryllis en een wonderlijk exotische, zeer exclusieve en weinig bekende bloem.

Scadoxus is verkrijgbaar als snijbloem en als tuinplant. De plant behoort tot de Bol- en knolgewassen, het is een bladverliezende soort die voorkomt in een groot gebied in Zuid-Afrika, met uitzondering van de zeer droge regio’s.
Ze groeit in laagland, bergbossen, bosranden, open grasland en in de schaduw van bomen aan rivieroevers. Scadoxus multiflorus werd oorspronkelijk beschreven door de Engelse botanicus Thomas Martyn in 1795 als Haemanthus multiflorus. De naam ‘multiflorus’ betekent meerbloemig in het Latijn.
Er zijn drie ondersoorten, subsp. Multiflorus, subsp. longitubus en subsp. katharinae. Deze laatste is vernoemd naar Katharine Saunders een Engelse botanische kunstenares die in 1850 in Natal (Zuid-Afrika) arriveerde.

In Nederland wordt de scadoxus geteeld door kweker René Koning. Deze kweker heeft samen met veredelaar Könst plannen om het product Scadoxus naar een hoger plan te tillen en een groter podium te geven. Samen hebben zij Kings Art Flowers opgericht. Lees hier meer

Verhaal van Bab

Onlangs bracht Bab een bezoek aan kwekerij Kings Art Flowers en sprak daar met de kweker voor een artikel in Bloem&Blad. Klik op de knop hieronder voor nog meer foto’s van Scadoxus op de kwekerij.

Verzorging

  • Snij de stelen schuin af en plaats ze in schoon water.
  • Gebruik bij voorkeur een hoge vaas
  • Men kan minimaal 10 dagen van de bloemen genieten, en 14 dagen afhankelijk van de temperatuur van de ruimte waar ze zich bevinden.