fbpx

Roebelinii blad

The story of Phoenix Roebelinii

Oorsprong

Phoenix roebelinii, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, is een populaire sierplant die groeit in tropische en subtropische klimaatgebieden. Het is een kleine tot middelgrote, langzaam groeiende, slanke boom die een hoogte van 2-3 meter kan bereiken. De bladeren zijn 60 tot 120 cm lang met ongeveer 100 blaadjes in een enkel vlak. De afgesneden bladeren worden veel gebruikt in boeketten en bloemstukken en de plant is ook vaak te zien in huizen en tuinen. 

Waar groeit Roebelinii

De belangrijkste partner van groenleverancier Adomex voor het importeren van Roebelinii is Green Beauty S.A., ook bekend onder hun eigen merknaam: Tropical Greens. Dit Costa Ricaanse bedrijf is gevestigd in de regio Heredia aan de Atlantische kant van het land.

Tropical Greens is niet alleen MPS-Gap, GRASP, MPS A+ gecertificeerd en Sedex geregistreerd, maar ze onderscheiden zich ook met slimme milieu- en sociale praktijken. De boerderij van Green Beauty herbergt een kudde van meer dan 700 schapen. Behalve gevoed met het loofafval worden de schapen ook gebruikt als natuurlijke maaiers voor de velden en dragen ze bij aan de productie van biologische compost. Daarom gebruikt Green Beauty geen bestrijdingsmiddelen en weinig chemische meststoffen. Schapen verbeteren de bodem en daarmee de kwaliteit van het loof, terwijl ze ook een bron van vlees zijn tegen lage kosten voor de arbeiders.

Van veld naar boeket

Wetenswaardigheden

  • Latijnse naam:                        Phoenix Roebelinii
  • Lengte:                                    50 – 60 – 80 cm (langer zoals 100 en 120 cm is beperkt beschikbaar)
  • Land van oorsprong:             Costa Rica
  • Beschikbaarheid:                    jaarrond

Roebelinii groeit eerst als jonge plant in een tunnelbak (gaasbak) om vervolgens buiten in de open velden te worden herplant. Na de oogst worden de Roebelinii bladeren in water gezet om te hydrateren, vervolgens gewassen, gesorteerd, gesneden, in hoezen gebundeld en ten slotte verpakt in dozen, waarna de Roebelinii per zeecontainer naar Adomex wordt verscheept.

Roebelinii is er in verschillende lengten: 50, 60 en 80 cm zijn de gangbare maten. Langere bladeren van 90 cm tot 120 cm zijn ook beschikbaar, maar in beperkte hoeveelheden. Adomex heeft deze verse bladeren gecommercialiseerd onder eigen merken: ORCA & Green Beauty, de beste kwaliteit in de beste omstandigheden.

Green inspiration

Het is mooi als er ‘beweging’ zit in een boeket, bijvoorbeeld door een rank klimop dat in een boeket naar beneden valt. Voor beweging in jouw boeket kun je ook Roebelinii gebruiken. Roebelinii blad beweegt namelijk op het moment dat je het boeket weggeeft. Hoe mooi is dat!

Weetje: Zet alle snijgroen altijd op water, dus ook Roebelinii (eerst een stukje van de onderkant afsnijden/knippen), want ook groen blijft zo langer houdbaar!

Wilt u meer weten over de verschillende soorten groen?
Kijk dan eens in deze catalogus

Met dank aanvoor tekst en foto’s