fbpx

Paeonia – Pioenroos​

Het is Pioenen tijd!

Pioenen, bloemen om te zoenen! Geef een bos pioenrozen en je geeft je een geweldig cadeau; een plaatje om te zien en heerlijk geurend!
Oorspronkelijk komen Pioenen uit China. Ze zijn rond 1785 naar Europa gekomen.
De Paeonia wordt ook wel: Pioenroos genoemd. Ondanks de naam pioenroos hebben ze niets met rozen te maken. De pioenroos behoort tot de familie Paeonia.

Waar let u als bloemist op bij aankoop:

  • De rijpheid van de knop. Een iets rijpere bloem komt goed open.
  • De knoppen van de pioenroos zijn vaak bedekt met een wasachtig laagje. Dit is om de bloemknop te beschermen. Vertel aan uw  klant dat de bloem beter open komt als deze waslaag met lauwwarm water wordt afgespoeld.

Verzorgingstips voor professionals

  • Gebruik altijd schone vazen of emmers, bewaar de pioenen koel en op een laagje water met bloemenvoeding.
  • Let op de luchtvochtigheid. Te hoge luchtvochtigheid werkt Botrytis (ook wel: smet, een schimmelaantasting te zien aan kleine bruine plekjes op de bloemen of het blad) in de hand.

Pioenen soorten

Er zijn heel veel soorten Pioenrozen. Ze komen voor in verschillende fraaie kleuren, zelfs zijn er soorten waarvan de kleur veranderd als ze open komen(Coral Sunset). Ook komen ze ook voor in gevarieerde bloemvorm van enkele bloem en anemoonvormig tot dubbel gevulde bloem.
Uit de kleine ronde knoppen komen een schitterende grote bloemen tevoorschijn met een diameter tot wel 6 cm.
Veel pioenen hebben een heerlijke zoete geur, dit geeft een meerwaarde aan deze mooie bloem. Op de website van My Peony Society vindt u een uitgebreid overzicht van de pioen variëteiten. https://www.mypeonysociety.com/nl/pioenrozen/ ook is er veel achtergrond informatie op deze website te vinden. Zo kunt u leuk iets over de Pioenroos vertellen aan uw klanten!
Leuke informatie over pioenroos Sarah Bernhardt vindt u op de website van: Kleurrijke verhalen

Mooie foto’s zijn te vinden bij: My Peony Society op Instagram en
My Peony Society op Pinterest

Vers van de kweker

Pioenen worden in het pioenseizoen dagelijks aangevoerd aan de veiling maar komen ook vaak vers-van-de-kweker in de webshop van BabStar.nl
Bekijk hier twee filmpjes die Bab maakte bij de kweker.

Presentatietips

Pioenen zijn echt bloemen van het seizoen en de moeite waard om in de winkel, in de schijnwerpers te zetten in de maand mei!
Zet ze op een centrale plek waar iedereen er langs loopt op zo’n manier dat de klant er bovenop kan kijken. Het beste is de pioenen te presenteren in blokken, op kleur. Zo vallen ze zeker goed op!

Verzorgingstips voor consumenten

  • Gebruik schone vazen, voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe
  • Snij met een scherp mes een stukje van de stengel en verwijder het blad dat onder water komt.
  • Plakken de knoppen erg door de nectar, laat er dan zachtjes lauw water over stromen. Zo lost het op, zodat de bloemen mooi open kunnen gaan.
  • Zet pioenrozen niet op de tocht, niet in de zon, niet bij de verwarming en niet bij fruit.

Inspiratie & informatie

Pioenroos staat ook vaak op de Bloemenagenda. Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends.

Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl
Bron: BloemenbureauHolland