fbpx

Lisianthus

Delicate bloemen in het wit, roze, rood, groen, mokka, purper, magenta, paars en bijna zwart, met een stoere inborst en een symboliek om trots op te zijn. Lisianthus is onder andere het symbool van dankbaarheid en dat maakt haar een perfect cadeau. 

Lisianthus staat in oktober op de Bloemenagenda. Inspirerende beelden van deze bloem kun je kosteloos downloaden op de website van BloemenBureau Holland en gebruiken met vermelding van: Mooiwatbloemendoen.nl

Herkomst

De lisianthus (Latijnse naam: Eustoma russellianum of Eustoma grandiflorum) komt van nature voor in de Verenigde Staten. De plant groeit daar als eenjarig gewas in woestijn- en prairieachtige gebieden in onder andere rivierbeddingen. Daar heeft de plant toegang tot vers water. De naam lisianthus is een combinatie van de Oudgriekse woorden ‘lysis’ en ‘anthos’, wat respectievelijk bitter en bloem betekent. De woorden refereren aan de bittere smaak van sommige medicinale planten. De plant en bloem zijn overigens niet geschikt voor consumptie, zeggen we er voor de zekerheid nog even bij.

‘Oorspronkelijk werd Lisianthus in het wild aangetroffen in Noord-Amerika en Mexico. Deze plant is een 2 jarige plant. Het eerste jaar vormt zich een rozetplant en het 2e jaar ontwikkelt zich de stam en de bloemen. De in Nederland geteelde versie met de botanische naam Eustoma russellianum bestaat al sinds de jaren dertig en is een directe afstammeling van de Amerikaanse ‘prairie-gentiaan’. Het zaad komt tegenwoordig voornamelijk uit Japan, daar is men erg ver met de veredeling van de verschillende moderne soorten. Het waren namelijk Japanse kwekers die in de jaren 1930 de prairiegentiaan kruisten. Daaruit ontstond de Lisianthus van nu.

Sierlijk draaiende bloemknop

De Japanners gaven de bloem een Japanse naam die vertaalt in het Nederlands ‘Turkse muts’ betekent. Dit verwijst naar de sierlijke draaiing in de knoppen, als bij een Turkse tulband. Deze grote sierlijke knoppen van de Lisianthus maakt het een ware belevenis op de vaas wanneer ze nog verder zwellen en opendraaien.

Van zaad tot stek duurt 3 maanden en vervolgens ontwikkelt de Lisianthus zich in onze Hollandse kassen in 2 maanden van stek tot bloem.

Er zijn erg mooie rassen beschikbaar, enkelbloemige en dubbelbloemige en elk jaar komen er weer nieuwe soorten bij op de markt.

Lisianthus wordt jaarrond geteeld en is dus het hele jaar verkrijgbaar.” aldus Corine van kwekerij Montana.

Keuze assortiment

De lisianthus is er in twee vormen: de enkelbloemige en de gevuld (dubbel) bloemige. De bloemgrootte kan variëren van klein tot groot. Van stek tot bloem duurt zo’n tien tot twaalf weken ongeacht de tijd van het jaar. Lisianthus is dus het hele jaar verkrijgbaar in een breed kleurenspectrum. Ook tweekleurige variëteiten zijn er volop met mooie combinaties van wit met een kleur. Nieuw zijn de soorten met extra grote, volle bloemen en een record aan bloemblaadjes. Ook de natuurlijk ogende variëteiten komen steeds meer voor, die bloemen lijken vers geplukt.

Vers van de kweker

Bij BabStar.nl worden alle lisianthus soorten rechtstreeks bij de kweker gekocht. Ze komen iedere dag supervers binnen en staan direct in de webshop.

Een voordeel van het contact met de kwekers is dat we op de hoogte worden gehouden van noviteiten en dat deze dan ook supersnel verkrijgbaar zijn bij BabStar.nl.

Zo heeft kwekerij Montana regelmatig nieuwe soorten in het assortiment. En zijn zij altijd op zoek naar nieuwigheden wat betreft kleur en trends. Wil je meer weten over kwekerij Montana klik dan op de knop!

Ook bij Kwekerij Floralis, een bedrijf met ruim 40 jaar ervaring in de bloementeelt, wordt door inkoper John Lisianthus direct ingekocht. Lees hier meer over kwekerij Floralis:

Verzorgingstips

Verzorgingstips voor professionals

  • Plaats de lisianthus in schone emmers of vazen met schoon water.
  • Voeg een houdbaarheidsmiddel toe zodat de bloemen mooi open komen en het water niet vervuilt door bacteriën.
  • Zorg dat er geen blad in het water komt.
  • Snijd de stelen enkele centimeters af met een schone scherpe snoeischaar of mes.
  • Verwijder eventueel enkele zijscheuten (pluizen of dieven) of bladeren voor een betere houdbaarheid.

Presentatietips voor professionals

Met lisianthus kun je alle kanten op. Van koffieboeketje tot bruidswerk en van klassieke biedermeiers tot moderne parallelschikkingen, alles is mogelijk. Een boeket van alleen lisianthus is prachtig of laat de bloem stralen in een meng- of plukboeket. Rouwwerk met witte bloemen van Lisianthus, rozen, gerbera en gipskruid en ondersteunend groen van Fatsia (Aralia), Aspidistra en Ledervaren is een echte klassieker.

Niet vergeten: geef je klanten de 7 verzorgingstips mee, zo genieten zij langer van hun mooie bos bloemen.

7 Verzorgingstips voor consumenten

  • Snijd de stelen iets schuin af met een scherp mesje.
  • Verwijder het overtollige blad, zodat dit niet in het water hangt.
  • Geef de lisianthus een schone vaas met schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Vul de vaas regelmatig bij: lisianthus heeft veel water nodig.
  • Door het dunne blad verdampt het water in de bloemen snel. Zet ze dus niet in de zon of bij andere warmtebronnen.
  • Plaats de lisianthus ook niet op de tocht of naast de fruitschaal.

Bron: Bloemenbureau Holland | Montana Lisiantus | Floralis