fbpx

The story of Koraalvaren

Oorsprong

Koraalvaren (oftewel Gleichenia polypodiodes), kystervaring (‘kyster’ betekent ‘kust’ en van mogelijke Scandinavische afkomst) of ystervaring (betekent ‘ijzeren varen’ in het Afrikaans) vanwege de kale, bruine taaie stelen. Deze soort komt van nature voor op de bodem van de dennenbossen in de Zuid-Kaap van Zuid-Afrika. 

Waar groeit Koraalvaren

De koraalvaren is een pionierssoort in dennenplantages en vormt vaak een dicht en ondoordringbaar struikgewas, waarin de plukkers moeten zoeken naar de beste kwaliteit. Het oogsten van Koraalvaren gebeurt met de hand en de geselecteerde stengels worden in het bos gebundeld. Elk geoogst blad moet aan bepaalde criteria voldoen, zoals kleur, vorm, grootte en uitharding om te voldoen aan de normen voor verkoop. De bundels worden in het bos in het water gezet om het vers te houden.

Omdat dit een natuurlijke proces is,  vindt er geen besproeiing, bemesting of menselijke tussenkomst plaats, behalve wanneer er geoogst wordt. Een van de grote risico’s voor de plukkers van Koraalvaren is bosbrand. Als de dennenbomen na een brand te veel schade oplopen en worden verwijderd, kunnen de varens niet groeien, omdat de optimale groei onder de schaduw van de dennen plaatsvindt. Na een brand duurt het vele jaren voordat de varens zich weer op hun oude grootte hebben gevestigd.

De cyclus van 1 oogst tot de volgende is ongeveer 10-12 maanden. Dit helpt om een duurzaam oogstregime te behouden.

Van veld naar boeket

Wetenswaardigheden

  • Latijnse naam: Gleichenia Polypodioides
  • Lengte: 45cm
  • Land van oorsprong: Zuid Afrika
  • Beschikbaar: Jaarrond
  • Verkrijgbaar: Orca 

Op de grens van herfst en winter is koraalblad precies wat we nodig hebben. Het fragiele, repeterende blad doet denken aan een boompje. Zet er veel bij elkaar en er ontstaat een elegant bos. Zowel geverfd, met spuitsneeuw bespoten of in alle natuurlijke eenvoud een eyecatcher! Fijne bijkomstigheid is dat Koraalblad natuurlijk indroogt en daardoor haar vorm behoudt. Lange tijd houdbaar.

Green inspiration

Door het fijne geveerde blad is koraalvaren heel geschikt voor opvulling en als groene afwerking van uw bloemwerk.

Weetje: Zet alle snijgroen altijd op water, dus ook koraalvaren (eerst een stukje van de onderkant afsnijden/knippen), want ook groen blijft zo langer houdbaar!

Wilt u meer weten over de verschillende soorten groen?
Kijk dan eens in deze catalogus

Met dank aanvoor tekst en foto’s