fbpx

Freesia

De vrolijke bloemblaadjes van de Freesia zien er altijd perfect gestyled uit. De consument leest alles over deze veelzijdige bloem die keus te over biedt in kleur, vorm en grootte op Mooiwatbloemendoen.nl. Laat u uw klanten ook alle mogelijkheden van de bijzondere Freesia zien?

Herkomst van de Freesia

Het knolgewas Freesia werd ‘ontdekt’ in Zuid-Afrika, waar het ‘Kaaps lelietje-van-dalen’ werd genoemd. De bloem kreeg de naam ‘Freesia’ rond 1830 van de Zuid-Afrikaanse botanicus Ecklon, die haar naar zijn vriend, de Duitse arts F. Freese, noemde.

Wist u dat de bloeiwijze van een Freesia een kam wordt genoemd, vanwege alle bloemknoppen die zo netjes op een rijtje staan?

Kleuren, vormen en geuren van de Freesia

De knol van de Freesia vormt onder de grond kleine knolletjes, die kralen genoemd worden. Zo’n kraaltje groeit uit tot een volwaardige knol en uiteindelijk tot een kam met bloemen, die ieder huis extra stijl geeft. En zelfs in een vaas groeit de fresia nog vrolijk door! De Freesia is enkel- of dubbelbloemig en is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars. Maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn. Veel variëteiten hebben een heerlijke zoete geur, die de Freesia’s extra aantrekkelijk maken.

Verzorgingstips

Geeft u onderstaande tips mee aan uw klanten? Dan genieten ze optimaal van hun Freesia’s.

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zet Freesia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet Freesia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dat zal de bloemen sneller doen verouderen.

Bab bracht een bezoek aan Freesia kwekerij Zwinkels in Poeldijk en zocht uit hoe freesia’s worden geteeld.

Zo maakt u iets bijzonders met Freesia

Kies voor een prachtig vintage boeket of juist een originele vernieuwende combinatie. Alles kan met deze heerlijk geurende Freesia. De verschillende kleuren maken dat u er veel verschillende kanten mee op kunt. Combineer de gele variant eens met Ammi majus (witte dille), de tulp, iris, Asclepia en Statice. Een extra boost geeft u met wat prachtig groen. Bijvoorbeeld: ledervaren, Asparagus en Aralia. Wij plaatsen het boeket op een zelfgeschilderd bord, om de perfecte match te creëren.

Symboliek van de Freesia

De Freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde. Zo! Traditioneel geeft iemand witte Freesia’s aan zijn of haar echtgenoot na zeven jaar huwelijk, als herinnering aan pure, echte liefde. De heerlijke geur van de bloemenkam geeft hier nog een extra dimensie aan. De Freesia symboliseert daarnaast onschuld.

Inspiratie en informatie

Van iedere bloem in de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. U vindt deze beelden in de imagebank van BloemenbureauHolland

Bron: BloemenBureauHolland