fbpx

Calla Zantedeschia

In the spotlight: Calla

Herkomst

In de volksmond staat deze bloem bekend als: Calla, een korte duidelijke naam die ook past bij de krachtige eenvoud van de bloem. Bovendien betekent ‘Calla’ in het Grieks: mooi en dat is dus heel toepasselijk. De Calla luisterde vroeger naar de indrukwekkende naam: Ethiopische aronskelk. Hij komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi, waar hij groeit in moerassen. In de gebieden waar hij groeit, is het afwisselend zompig of uitgedroogd. Dat maakt dat de Calla niet alleen mooi is, maar ook sterk.

Wil je meer weten over de naamgeving van de bloem en hoe het komt dat de Calla ook onder andere namen bekend staat? Klik hier: Wie van de drie: Zantedeschia, Calla of Richardia

Calla, een deftige verschijning

De Calla is een bloem die vooral gebruikt wordt bij bijzondere gelegenheden. Het is een deftige verschijning in zowel bruidswerk als ook in rouwarrangementen.  Maar kies je voor verschillende kleuren in een vaas dan zorgen ze voor veel gezelligheid in huis.

Kleuren en vormen van de Calla

Wat betreft kleur biedt de Calla volop keus. De bloem is er in wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurig. Wat het meest opvalt aan de Calla is de prachtig gestileerde kelk. Deze kelk is eigenlijk een bloemblad en groeit sereen en statig uit de stengel. Het is een soort schub die langzaam opent tot je diep in het hart kunt kijken. De echte bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich op de sensuele bloeikolf in de kelkvorm.

Symboliek van de Calla

De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Hij wordt gezien als bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ook ziet men de Calla als geluksbloem. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen. Zij associeerden deze bloem met feesten en plezier omdat de bloemvorm lijkt op een kelk die gebruikt werd om mee te proosten. Hoewel er inmiddels eeuwen verstreken zijn, heeft de Calla deze betekenis altijd gehouden.

Verzorging Calla

Geef deze tips mee aan uw klanten; Lekker lang genieten van je Calla’s? Verzorg ze dan als volgt:

  • Pak de bloemen bij de steel vast en snijd de stelen goed schuin af.
  • Zet de Calla’s in een schone vaas met schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe.
  • Snijd tussendoor regelmatig de stelen een stukje bij en verwijder eventuele stelen die slijmerig zijn geworden.
  • Zet je bloemen niet op de tocht, in de volle zon of bij een andere warmtebron.
  • Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af en dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

Kijk voor inspiratie ook eens op de website van Simply Calla!

bron: BloemenbureauHolland