fbpx

The story of Beregras

Oorsprong

Xerophyllum tenax oftewel Beregras, is een grasachtige vaste plant die eigenlijk tot de leliefamilie behoort. Andere gebruikelijke namen voor Beregras zijn squaw-gras, zeepgras, quip-quip en Indian Basket gras.

Beregras kan tot 150 cm hoog worden en groeit in trossen. De grasachtige bladeren zijn olijfkleurig en groeien vanaf de basis van de stengel en zien eruit als een waaier. De romige witte schotelvormige bloemen van Beregras groeien op een stengel en lijken op een vanille-ijsje! Ze groeien in juli en augustus en hebben een zoet aroma. Beregras is ecologisch belangrijk omdat het een vuurbestendige soort is. Het is vaak de eerste plant die na een bosbrand ontspruit.

Weetjes

De Inheemse Amerikanen in British Columbia, Oregon en de staat Washington hebben van oudsher manden gemaakt van de stengels en wortels van het Beregras. Wanneer het gras in de zon wordt gedroogd, wordt het crème wit van kleur. Gecombineerd met materialen met andere kleuren, worden prachtige ontwerpen in de mandjes geweven. Ook heeft de wortel van het Beregras een medicinale werking, zij zijn bloedstelpend.

Waar groeit Beregras

Beregras wordt gevonden in open bossen en weilanden in het westen van de Verenigde Staten; van British Columbia tot Californië, van zeeniveau tot aan 2.100 meter hoogte. Het groeit veel onder Alpine Lariks en witte barkdennen.

Pickers plukken het Beregras en in grote balen komt het naar onze leveranciers. waar  het gras wordt gecleaned en in kleinere bosjes gebonden. In principe is Beregras het hele jaar beschikbaar, al zijn er periodes dat sommige bossen/gebieden dicht gaan om de nieuwe groei rust te geven.

Van veld naar boeket

Wetenswaardigheden

  • Latijnse naam: Xerophyllum tenax
  • Lengte: 75/80 cm
  • Land van oorsprong: U.S.A.
  • Beschikbaarheid: Jaarrond
  • Verkrijgbaar: Orca, Green Beauty, Pure

Green inspiration

Het vertrekpunt is groen, kijk naar de vorm van het blad, deze zegt zo veel over de uiteindelijke uitstraling. Beregras zorgt voor beweging, voor de swingende noot in je boeket. Beregras gevouwen is bovendien een creatieve toepassing voor ieder arrangement. 

Wist je trouwens dat dit groen heel goed te vormen is? Tot een hartvorm, in een groep of als een waaier. Je maakt de meest creatieve combinaties in een handomdraai. De lange, dunne sprieten zijn in vele lengtes en kleuren te verkrijgen.

Weetje: Zet alle snijgroen altijd op water, dus ook Beregras(eerst een stukje van de onderkant afsnijden/knippen), want ook groen blijft op die manier langer houdbaar!

Wilt u meer weten over de verschillende soorten groen?
Kijk dan eens in deze catalogus

Met dank aanvoor tekst en foto’s