Bab bezoekt euphorbiakwekerij Luiten

Laatst gewijzigd: 19 april 2024

De passie en de drive van de vakman

Over het kweken van euphorbia fulgens

Elke dag tussen de planten kijken hoe het groeit, is het niet te nat of te warm? Elke dag kijken en bepalen wat de planten nodig hebben. Zodat het blad mooi donkergroen wordt, de bloempjes zich goed ontwikkelen, de zijtakjes mooi compact blijven en niet te lang doorgroeien. Dat is passie en de drive van de vakman voor het alles beste resultaat.

Is de euphorbia al gaar?

Euphorbia, de bloem die bloeit als andere sterven. We kennen hem allemaal als kerstster en als snijbloem.
Een bijzondere eigenschap is dat het een korte dag bloeier is. Korte dag is een oude kwekersterm voor gewassen die bloemknoppen gaan ontwikkelen als de dag korter is dan de nacht.

Zeker in de vorige eeuw, de jaren 30 tot en met 60, toen er alleen zomerbloemen waren, konden kwekers met deze planten ook in de winter produceren. Daaruit is de traditionele kerstster ontstaan.
De snijbloem, Euphorbia Fulgens heeft die kersttraditie al jaren geleden weten te doorbreken, tegenwoordig worden de eerste al in augustus geoogst.

Luiten Flowers

Vandaag was ik bij vader en zoon, Rob en Bart Luiten, beiden zeer gepassioneerde vakmensen. Zij weten tot in detail hoe ze hun planten moeten verzorgen. Daardoor leveren ze een bijzonder mooie kwaliteit.
En dat gaat niet zomaar. Het begint met een stekje planten die na twee weken getopt wordt. Dat is een hele klus; 300.000 plantjes. Na het toppen gaat de plant vertakken en groeien er vijf prachtige scheuten uit die wel 125 cm lang worden.

Omdat vader en zoon op deze kwekerij alleen maar troseuphorbia kweken moeten de mannen alle scheuten ook nog eens een keer toppen waardoor de steel gaat vertakken, 300.000 planten met 5 takken is 1.500.000 scheuten handwerk!

Vandaag was het een prachtige zomerdag met volop zon. Heel bijzonder om te zien hoe de dag verkort wordt. Aan het eind van de middag gaan de verduisteringsschermen automatisch dicht en wordt het aardedonker in de kas. Door een enkel kiertje kun je de zon buiten nog volop zien stralen. Eigenlijk heel tegenstrijdig maar anders geven de planten geen bloemen.

Duurzaam geteeld

Kwekerij Luiten is ook heel bewust bezig met het milieu. De euphorbia wordt op duurzame wijze geteeld. Biologische vangbakjes voor motten en andere insecten waardoor bestrijdingsmiddelen nauwelijks of niet worden gebruikt. Ook hebben ze een eigen bron voor het aller zuiverste water op wel 100 meter diepte.

De euphorbia is een prachtige snijbloem. Ze zijn er ook ongetopt, deze licht gebogen ranken met wel veertig centimeter bloemetjes er op noemen we “veren”.
In de omschrijving wordt de steellengte, de bloeilengte en de rijpheid genoemd.

Troseuphorbia

Kwekerij Luiten kweekt de zogenoemde vertakte variant ook wel troseuphorbia genoemd . Hierbij wordt de lengte van de steel, de rijpheid en de lengte van de zijtakjes aangegeven.

De bloempjes moeten goed ontwikkeld zijn, hoe rijper, hoe beter de houdbaarheid is.
Een bijzonder detail is dat Luiten een manier heeft ontwikkeld waardoor de nectar(honing) in de kleine bloempjes niet meer kan gaan schimmelen in de hartjes en dat is echt fantastisch want daar is de euphorbia erg gevoelig voor.

Is de euphorbia al gaar?

Om te zorgen dat de euphorbia na de oogst goed voorbehandeld kan worden met een speciaal voorbehandelingsmiddel, opgelost in het water, is het noodzakelijk dat de euphorbia stelen eerst gekookt worden.

Een euphorbia (wolfsmelkachtige) verliest na het afsnijden wit sap. Dit sap, een soort latex, stolt op snijwonden en sluit deze af zodat de snijbloem geen water kan drinken. Dat is de reden dat de stelen 15 à 20 seconden in kokend water worden gehouden en daarna direct in het koude water met de voorbehandeling worden gezet. Door de hitte weekt het gestolde latex er af en wordt de wateropname niet meer belemmerd.

Na dit proces hoeft de bloemist dit niet perse opnieuw te doen omdat de steel dan al volgezogen is met water en er minder tot geen sap meer uit stroomt.

Verzorging:

  • Bewaartemperatuur is 12 °C
  • Als er in een vaas alleen euphorbia staan is het beter geen chrysal te gebruiken maar wel het water schoon te houden door het te verversen.
  • Zijn de euphorbia verwerkt in een boeket is het verstandig er wel chrysal universeel bij te doen.

De houdbaarheid is wel 10 dagen!

Bab Star