fbpx

Aspidistra

THE STORY OF ASPIDISTRA

Oorsprong:

Aspidistra is onder het grote publiek voornamelijk bekend als kamerplant. Deze planten zijn groenblijvend en kruidachtig: de bladeren komen rechtstreeks uit de wortelstokken. Ze werden al in 1800 van China naar Europa gebracht en behoren tot de lang toegepaste kamerplanten.

Waar groeit Aspidistra?

Het klimaat in Centraal Amerika is uitermate geschikt voor de teelt van Aspidistra, maar het groeit ook uitstekend in Italië.

Groenleverancier Adomex importeert Aspidistra als blad vooral vanuit Florida, Guatemala en ook uit Italië. De naam komt uit het Oudgrieks, aspidion = ‘schildje’.
Wetenswaardigheden:
Latijnse naam: Aspidistra elatior
Land van oorsprong: Israël, Guatemala, Florida, Italië
Merken: o.a. Orca, Green Beauty
Beschikbaarheid: jaarrond

Aspidistra wordt geteeld onder ‘saran’ oftewel schaduwdoek om de planten tegen de felle zon te beschermen. Na het snijden worden de bladeren in water gedompeld om het eerste vuil er af te weken. Daarna wordt ieder blad afzonderlijk schoon geveegd. Dit heeft niets te maken met chemicaliën, maar het blad is vaak dof en vol modderspetters na het watergeven van de planten.

Van veld naar boeket:

Aspidistra als blad is beschikbaar in vele maten. De langere soorten steken mooi uit in boeketten, en worden veelal gevouwen, vastgeniet of in repen gescheurd.

Weetje:

‘Kwartjesblad’ en ‘slagersplant’ zijn volksbenamingen voor Aspidistra. De laatste benaming heeft te maken met het feit dat de Aspidistra vroeger veel in slagerijen werd gehouden, waarschijnlijk omdat zij bestand is tegen lage temperaturen en niet veel licht nodig heeft.

Naast de groene variant levert Adomex tevens Aspidistra Milky way (gespikkeld) en Aspidistra Variegated (gestreept). Dit zijn eigenlijk genetische afwijkingen van de oorspronkelijke plant.

GREEN INSPIRATION

Aspidistra laat zich dankbaar gebruiken door de creatievelingen met groene vingers onder ons. Aspidistra is namelijk goed op draad te zetten voor versteviging van de bladeren en laat zich verder makkelijk vouwen, plakken, draaien, nieten etc. voor het creatief verwerken van dit mooie stevige blad in een boeket of arrangement.

Wil je meer weten over de verschillende soorten en vormen groen?
Kijk dan eens hier in deze Catalogus

Met dank aan voor tekst en foto’s