fbpx

Amaranthus

Voor onsterfelijke en zwierige creaties

Amaranthus is een eenjarige plant, die behoort tot de amarantenfamiliie (Amarantaceae). Van oorsprong komt de Amarant uit de tropen van Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van marainesthai wat verwelken betekent, maar de ‘a’ is een ontkenning. De bloem verwelkt dus niet. Amaranthus staat symbool voor onsterfelijkheid.

De merkwaardige bloemvorm maakt van de Amaranthus een geliefde bloem die op vele manieren is toe te passen. Stop een hangende Amarant in je boeket en het heeft een zwierige uitstraling.  De lange bloemtrossen zijn ook mooi door bloemwerk heen te weven.

 Van groen, oranjebruin en karmozijnrood naar paars

Vanaf de 19e eeuw is een aantal amarantsoorten ingeburgerd geraakt in Noordwest-Europa. Verscheidene soorten komen voor als tuinplant.
Als snijbloem is de Amarant  er zowel in hangende als staande varianten. De hangende pluimvormige bloemenaren van Amaranthus  caudatus worden ook wel kattenstaarten genoemd. Amaranthus is deze tijd volop verkrijgbaar en heeft mooie herfstkleuren. Amaranthus caudatus is er van lichtgroen tot karmozijnrood, de staande variant  in groen, oranjebruin en paars.
In wat voor vorm dan ook is deze bloem zeer geschikt voor uw bijzondere herfstboeket.
Amaranthus wordt ook wel gebruikt als droogbloem.

Verzorgingstips Amaranthus

  • snij een stukje van de stelen
  • zet ze in schoon water met snijbloemenvoedsel

Wist u dat?

Sommige soorten worden gecultiveerd als groente in het oosten van Azië, in Afrika (o.a. Amaranthus viridis) en in Griekenland, waar het vlita (βλήτα) heet (Amaranthus blitum var. sylvestre), een van de vele soorten chórta (χόρτα).
De planten hebben een aardse, volle smaak. Amarant komt in sommige restaurants dan ook op de menukaart voor als ‘Chinese spinazie’.
De zaden waren een belangrijke voedselbron voor de Inca’s, het voedsel staat tegenwoordig bekend onder de naam ‘kiwicha’ in de Andes. De Azteken gebruikten de zaden voor de bereiding van rituele dranken en voedsel. In Europa is de plant bekend als een graanvervanger in een glutenvrij dieet.

Leuk om te weten

Ook Quinoa (Chenopodium quinoa) is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant is daar al lange tijd een belangrijke voedselbron. Een Nederlandse naam voor Quinoa is gierstmelde.

Bron: Wikipedia, pureseasonalflowers