Wat doe jij met Vrouwendag?

Dinsdag 8 maart Internationale Vrouwendag

Vaak heeft men er wel van gehoord; in Nederland en België is deze vrouwendag heus wel bekend. Maar deze dag wordt hier niet zo uitbundig gevierd als in andere ons omringende landen. Wat doe jij met vrouwendag?

Strijden voor Vrouwenrechten

We duiken even in de geschiedenis: Een voorstel om deze dag, 8 maart, uit te roepen tot Internationale Vrouwendag kwam van een Duitse socialiste, Clara Zetkin. Op een Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen zorgde zij ervoor dat in 1910 Vrouwendag werd erkend. Meer dan 100 vrouwen uit 17 landen stemden in met haar voorstel en zo ontstond ‘International Women’s Day’. De eerste in Nederland was op 12 maart 1912. In België wordt wel twee keer vrouwendag gevierd. In maart en op 11 november, de Nationale Vrouwendag (meer informatie vind je hier).

Internationale_vrouwendag_1915
Foto van Nationaal Archief; demonstratie van sociaal-democraten tegen de oorlog, Internationale Vrouwendag voor den Vrede, Amsterdamsche ijsclubterrein 1915

Brood en rozen

Het begin van Internationale Vrouwendag ligt bij een groep stakende vrouwen in New York, 8 maart 1908. Zij kwamen in opstand om te strijden voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Beter loon, kortere werktijden en stemrecht daar marcheerden in die tijd 15.000 vrouwen voor door New York. Zij verwoordden hun eisen kort en krachtig met de kreet: “Geef ons brood en rozen!”

Respect en waardering

Wat ooit begon als dag waarop de verbetering van vrouwenrechten werd herdacht is het nu vooral een dag met een speciaal thema en gaat het vooral om respect en waardering.
Dit jaar is het thema: Solidariteit. Je leest er alles over op de website van Platvorm Internationale Vrouwendag.

Vrouwendag Bloemendag

De kreet ‘Brood en Rozen’ uit 1908 verklaart waarschijnlijk het gebruik om bloemen te geven aan vrouwen op Vrouwendag. Ook dit jaar op dinsdag 8 maart is het dus weer Internationale Vrouwendag.

Speel jij hierop in als bloemist? Herinner jij jouw klant eraan dat zij een bloemetje kunnen geven aan vrouwen die zij respecteren en waarderen? De bloem die bij uitstek respect en waardering weergeeft is de roos. Misschien ligt hier wel een kans!

Samen in actie!

Als je het nieuws volgt is het thema Solidariteit nu wel heel erg van toepassing. We zijn met z’n allen solidair met Oekraïne, bewust van saamhorigheid en bereid de consequenties daarvan te dragen. Overal zijn inzamelingsacties gestart van goederen en/of geld. Iedereen draagt z’n steentje bij.

Nog een idee om invulling te geven aan Vrouwendag: Start een actie voor giro 555. Laat de vrouwen in Oekraïne weten dat we ze steunen op wat voor manier dan ook. Samen in actie!

Er zijn speciale rozen in geel en blauw verkrijgbaar in de webshop. De SK Make Upz roses. Koop ze in de webshop en zet ook een actie op. Wij doneren de opbrengst van deze rozen aan de actie van Giro 555. Samen in actie voor Oekraïne! (Zie het laatste Nieuws)

Ideeën nodig voor uw winkel? Zie bijvoorbeeld deze actie:

I’m a woman. What’s your superpower?

Wil je meer weten over het ontstaan van Vrouwendag? Op Historiek.net vind je meer informatie.