Hoe je het best Valentijn kunt vieren

7 februari 2022

Vier jij Valentijnsdag?

Valentijnsdag is dé dag waarop je jouw geheime liefde kunt verrassen met een leuke kaart, een cadeautje of een mooie roos. Of als je echt uit wilt pakken, geef dan een supergroot boeket met mooie bloemen. Als je weet wat de lievelingsbloemen van jouw geliefde zijn, zit je natuurlijk helemaal goed!

Heel leuk allemaal, maar waar komt dit gebruik om Valentijnsdag te vieren nou eigenlijk precies vandaan?

Een stukje geschiedenis

Het begint allemaal héél, héél lang geleden, in de derde eeuw na Chr. in Italië. Toen was er dus een priester (of bisschop, daar zijn de legendes het niet helemaal met elkaar over eens) genaamd Valentinus die een Romeinse soldaat en een christelijk meisje in het huwelijk verbond.

Er was echter een probleem; de keizer keurde dit af. Valentinus werd op het matje geroepen. Hij werd door de keizer gedwongen om zijn christelijk geloof af te zweren maar weigerde. Dit kostte hem zijn leven.

Valentijnsdag, dag van de geliefden

Een aantal eeuwen later werd hij door Paus Gelasius I heilig verklaard. Dat was omdat hij vlak voor zijn veroordeling iemand heeft gered van de dood. Deze Paus riep 14 februari, de sterfdag van Valentinus, uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Sinds die tijd wordt deze dag in grote delen van de wereld gevierd als dag van de geliefden.

Het vieren van Valentijnsdag als heiligendag bestaat dus al eeuwen. Omdat Valentinus beschermheilige is van geliefden ontstaan er allerlei gebruiken rondom deze dag.

In de ons omringende landen bestaat het gebruik van kaarten sturen, cadeautjes of bloemen geven, al heel lang. In Nederland is dit gebruik sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw populair.

Zeg het met bloemen

Eind jaren veertig liep het in de bloemenbranche niet helemaal lekker. Dit kwam door een nieuw ongedierte in Nederland, de San Jose schildluis. Export naar Duitsland werd aan banden gelegd en ook de binnenlandse handel liep terug. Alles om verspreiding van de luis tegen te houden. Gelukkig werd er voor de luis een oplossing gevonden en om de bloemenverkoop een boost te geven bedachten bloemisten een nieuwe bloemen feestdag: Valentijn. In 1951 werd deze dag gelanceerd met de reclamecampagne: “Zeg het met bloemen”.

Waar het bij deze dag vooral om ging was vriendschap en om mensen die iets betekenen voor een ander in de bloemetjes te zetten. Zo was er in 1954 een bloemetje voor een schillenboer die zijn paard, ieder jaar, 14 dagen vakantie gaf. (Wil je meer weten? Lees: Het Parool 10 feb 1945).

Dit gebruik om elkaar bloemen geven is dus al ontstaan in de jaren 50. Dat vrouwen het leuk vinden om een boeket te ontvangen wist u natuurlijk al maar onlangs bleek uit een onderzoek van Fleurop en Topbloemen dat ook meer dan de helft van de ondervraagde mannen het leuk vind om bloemen te ontvangen (lees dit artikel van Bloem&Blad).

Geef bloemen!

Wie ga jij verrassen? Doe jij wat met Valentijn?
Zal ik je een tip geven? Geef bloemen! 

Met een rode roos zit je natuurlijk altijd goed, maar deze tijd van het jaar zijn er ook volop mooie tulpen, narcissen en hyacinten. Of wat dacht je van ranonkels uit Italië. Prachtig! Meer inspiratie vind je hier.

Gek op bloemen!

Bloemenbureau Holland

Dus… snel naar de bloemist! Koop een mooie roos of laat een mooi boeket met de lievelingsbloemen van degene die je wilt verrassen thuisbezorgen.

Wist jij dit?

Valentinus is een jongensnaam die komt uit het Latijn. Het is de verkleinvorm van het woord ‘valens’. Dit betekent ‘sterk, gezond, invloedrijk’.

Valentijndag Begin van Valentijn in Nederland? lees het hier

Zeg het met bloemen

Sint Valentinus wordt gezien als de beschermheilige van imkers en geliefden. Hij wordt vaak afgebeeld met vogels en rozen.

Wat betreft Valentijnsdag in andere landen; Leuk om te lezen: ‘My inner Victorian’. Lees hier nog meer over de geschiedenis en hoe het precies zit met: “Een lot uit de loterij”, in dit blog over Valentijnsdag in de victoriaanse tijd.