fbpx

Garden Orchid | Cypripedium

Cypripedium

De Cypripedium, ook wel Vrouwenschoentje, is verwant aan de tropische kamerplant het Venusschoentje.
Cypripedium komt in het wild voor op het Noordelijk halfrond, in Japan, het noorden van China en Noord America. Het is de koning van de winterharde orchideeën, de meeste rassen kunnen met gemak temperaturen van rond -20°C aan.

Leuk weetje: Er is zelfs één Europees ras, de Cypripedium Calceolus, deze is beschermd en geniet bijvoorbeeld in Groot Britannië continue bewaking met camera’s.

Cypripedium verzorging

  • Is een zomergroene vaste plant die ‘s winters het blad verliest(verwijder het dorre blad pas als dit helemaal is afgestorven)
  • Bloeit van april t/m juni
  • In geel, roze en wit verkrijgbaar
  • Heeft een hoogte 30-70 cm
  • Kan temperaturen verdragen: van -25°C tot 25°C
  • Staat graag op een schaduwrijke plaats, kan op de noordkant
  • Planten in de volle (arme) grond of in ruime pot, wel goed draineren
  • Regelmatig water geven maar niet teveel
  • Voeding: er is speciale orchideeën voeding in tabletvorm verkrijgbaar(dit zorgt er voor dat voedingsstoffen gecontroleerd vrijkomen)

De groei van de plant is te vergelijken met de groei van de hosta. Wordt de plant te groot dan kan er een stuk worden afgestoken om op een andere plek geplant te worden. Staan ze in de kleigrond, mix deze dan met grind zodat de grond wat luchtiger wordt. De wortels hebben een hekel aan teveel water.
s’Winters hoeven de planten niet te worden afgedekt. De plant heeft zelfs de koude periode nodig om het volgende voorjaar weer te gaan bloeien.

In Zwitserland komt het vrouwenschoentje in open bossen en in de bergweiden voor.
Deze wilde orchidee is één van de meest spectaculaire wilde (Europese) orchideeën. Omdat het moeilijk is om deze plant middels zaad te vermeerderen worden er jammer genoeg ook vaak planten uit de natuur meegenomen. De impact hiervan is zo groot, dat de natuur daar nauwelijks zelf van kan herstellen.

Vanwege de steeds kleiner wordende populatie van deze orchidee, heeft de Swiss Orchid Foundation een beroep gedaan op Anthura. Dit bedrijf is niet alleen de expert op het gebied van vermeerdering en veredeling van orchideeën, maar heeft ook specialistische kennis in huis voor het opkweken van Cypripedium zaailingen. De Swiss Orchid Foundation heeft gevraagd of zij planten afkomstig van zaad van wilde Cypripediums wilden opkweken. Hieruit zijn 3000 volgroeide planten ontstaan.

Deze hebben zij samen met de Swiss Orchid Foundation op 40 locaties in Zwitersland  weer terug geplant, in de hoop dat er over een paar jaar weer volop wilde Cypripedium zal groeien!

Anthura draagt met de herintroductie van Cypripedium in de natuur bij aan instandhouding van biodiversiteit en behoud van Zwitsers natuurschoon.

Bron: Garden Orchid