fbpx

Aeschynanthus Lipstickplant


Aeschynanthus Lipstickplant

Verzorging Aeschynanthus Lipstickplant

  • De Lipstickplant houdt van een lichte plek maar staat niet graag in de zon.
  • Temperatuur: tussen 18°C en 26°C. In de winter is een paar graden lager ook goed maar staat de plant graag op een plek waar zij zoveel mogelijk licht krijgt; het liefst voor het raam.
  • Eenmaal per week water geven is voldoende. Let op: in het voorjaar de plant op tijd op een andere plek zetten in verband met de felle zonnestralen. Bij veel licht ook iets meer water geven maar liever te weinig water dan te veel!
  • Als de lipstickplant in bloei staat dan heeft de plant iets meer water nodig.
  • Een keer per jaar een beetje plantenvoeding is voldoende.

Wordt de plant te groot dan kunt u de lipstickplant in een grotere pot verpotten, “gewone potgrond” is daarvoor goed geschikt. Staat de plant in bloei, wacht dan tot na de bloei met verpotten.

Worden de ranken te lang dan kunt u ze op lengte knippen. Om een hele nieuwe start te maken kunnen de ranken tot aan de potrand worden terug geknipt. Let op: Laat een paar bladparen over zodat de plant opnieuw kan uitlopen.

Kwekerij Bert Schouten op tv

Kwekerij Bert Schouten staat bekend om zijn Aeschynanthus of wel de ‘lipstickplant’. Met zijn eigen veredeling is het hem gelukt om de plant bijna het hele jaar rond beschikbaar te maken. Deze veredeling heeft geresulteerd in vijf verschillende soorten; de Twister (ook in XL-versie verkrijgbaar), Rasta, Mona Lisa, Japhrolepis en de Caroline. Het verschil zit in de bladeren. De Twister is compact gekruld, de Rasta is ook gekruld, maar alleen in de lengte. De ‘Mona Lisa’ heeft grote rechte bladeren, de ‘Caroline’ heeft wat kleinere bladeren en de ‘Japhrolepis’ heeft fijne, lichtgroen bladeren(deze soort heeft meestal geen bloemen en is zeer geschikt voor in de schaduw).

Vijf soorten lipstickplant


Toepassing Aeschynanthus Lipstickplant

De lipstickplant is zeer goed te gebruiken als hangplant maar staat ook heel decoratief in een grote hoge plantenpot. De aeschynanthus zit in een pot die goed past in diverse overpotten. Er zijn vele mogelijkheden om van deze schitterende plant een mooie creatie te maken.