Secretaressedag

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Deze maand, op donderdag 18 april is het secretaressedag. Maar hoe zit dat eigenlijk met deze dag, wanneer is secretaressedag ontstaan?
In Amerika bestond Secretary’s Day al toen in Nederland het idee ontstond om de Nederlandse secretaresses ook eens in het zonnetje te zetten. Want wat een bergen werk verzetten de secretaresses en management assistenten.

Geschiedenis secretaressedag in Nederland

De allereerste secretaressedag in Nederland was op 20 april 1989. Deze dag is in die tijd geïntroduceerd door stichting Secretary’s Day, een stichting van Secretaresse Magazine, Starjobs Secretaresse Uitzendbureau, Schoevers, Fleurop en Bloemenbureau Holland.

Het begin: Secretary’s Day

Op 13 maart 1989 stond in de krant het Limburgsch dagblad:

Secretaresses in ’t zonnetje

“Amerika kent al jarenlang het fenomeen ‘Secretary’s Day’, een dag waarop alle secretaressen in het zonnetje worden gezet. In navolging van Amerika, België en de Scandinavische landen wordt deze feestdag op donderdag 20 april voor het eerst in Nederland gehouden.

Het vak van secretaresse is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Daarom is het volgens de stichting Secretary’s Day belangrijk dat er even wordt stilgestaan bij de toegevoegde waarden die goede secretaressen voor een organisatie hebben. ‘De huidige secretaresse blijkt een spilfunctie binnen het bedrijfsleven en de overheid te vervullen. En meer dan ooit is zij betrokken bij het adviseren en ondersteunen van het management. Het beeld dat in de Nederlandse maatschappij en binnen veel bedrijven van de secretaresse bestaat’, aldus de stichting, ‘is echter nog steeds anders.’
De stichting vindt dat donderdag 20 april ook in Nederland een echte feestdag moet worden, waarop leidinggevenden hun secretaresse eens in de bloemetjes kunnen zetten.”

Ruim driehonderd secretaresses van het ministerie van Landbouw en Visserij zwaaien met bossen bloemen die zij hebben ontvangen uit handen van de echtgenote van minister Braks (midden).Via Delpher: Foto Johannes Dalhuijsen, Secretaresses in het zonnetje. “De Telegraaf”. Amsterdam, 20-04-1989

Bloemen kleuren je dag!

Tijdens deze eerste secretaressedag zijn de secretaresses van het ministerie van Landbouw en Visserij in het zonnetje gezet en verscheen bovenstaande foto en een bericht daarover in de krant.

Jaarlijkse secretaressedag

De nieuwe Nederlandse Secretary’s Day is in 1989 goed ontvangen en hierna jaarlijks georganiseerd op iedere derde donderdag van april; de Nederlandse secretaressedag was een feit.

Secretaresses en persoonlijke assistenten staan altijd klaar voor hun baas of manager. Daarom verdienen deze rechterhanden van het management het zeker om in het zonnetje gezet te worden. Een heel goed idee: Zet ze in de bloemen! Want dat is de ultieme manier om iemand in het zonnetje te zetten.

Dit geeft bloemisten dus volop gelegenheid om deze dag te omarmen en prachtige boeketten te promoten!

Tip: maak fleurige boeketten en hang er zo’n leuk bloemenkaartje aan, bijvoorbeeld met de tekst: “Jij bent bijzonder!”

Zet mooie foto’s en een toepasselijk bericht op social media en je hebt ze zo verkocht!

Zeg het met bloemen!

Wist je dat

Grappig weetje: ‘Secretaressedag’ is het langste woord dat je met één hand (in dit geval je linkerhand) kunt typen op een toetsenbord.