Waarom lelietje der dalen op 1 mei?

Laatst gewijzigd: 21 mei 2024

Waarom lelietje der dalen, meiklokjes op 1 mei?

Deze traditie is eeuwen geleden ontstaan in de 16e eeuw. Toen kregen de dames aan het hof van Charles IX een bosje heerlijk geurende meiklokjes als gelukbrenger, port bonheur. Lees verder en je weet er alles over.

Convallaria majalis

Ze zijn er weer, meiklokjes ook wel bekend als lelietje der dalen. Officieel heet dit bloemetje Convallaria majalis. Wat zoiets betekent als: groeiend in een dal in de maand mei. Convallaria komt uit de familie van de Asperges (lees hier meer). De kleine witte bloemen zien eruit als belletjes en hebben een heerlijke geur.

Heerlijk geurend bruidsboeket

Vanwege haar symbolische betekenis: zuiverheid, oprechtheid en brenger van geluk wordt dit tere bloemetje ook vaak verwerkt in een bruidsboeket. Maar niet alleen vanwege deze betekenis, ook vanwege de geur. Had je een bruidsboeket met deze bloemetjes erin en ruik je na jaren de geur van lelietjes der dalen weer eens, dan wordt je daarmee opeens weer herinnerd aan je trouwdag. Een vleugje nostalgie.

Geluksbrenger

In Nederland kennen we het gebruik van elkaar deze bloemetjes schenken op 1 mei niet zo, maar in België en Duitsland zijn deze bloemen bekent als gelukbrengers. Daar bestaat de traditie om elkaar een bosje lelietje van dalen te schenken als viering van het einde van de winter en om de ontvanger voorspoed en geluk te wensen.

Bloemen en tradities

Vanaf het begin van de twintigste eeuw is dit gebruik gekoppeld aan de eerste meidag, de internationale dag van de arbeid. In Nederland wordt dit niet uitgebreid gevierd maar in de ons omringende landen zoals België, Frankrijk en Duitsland wel.

Lelietje der dalen port bonheur

Wist jij dat deze traditie rond de meiklokjes, al eeuwen geleden is ontstaan?
In 1561, om precies te zijn, aan het hof van Charles IX (Koning van Frankrijk) die inderdaad lelietje der dalen ontving als ‘port bonheur’, geluksbrenger.

Dat bracht hem op het idee om voortaan elk jaar deze bloemetjes aan te bieden aan de dames van het hof.

Ik wens je geluk en gezondheid

Lelietje der dalen

Wie wens jij geluk?

Welke vriend/vriendin ga jij verrassen met deze tere heerlijk geurende bloemetjes?

Een hele leuke traditie! Want iemand gelukwensen met bloemen dat is tocht helemaal top?!

Tip voor de bloemist: pre order 1 mei convallaria

Wist u dat u nu alvast lelietjes der dalen vooruit kunt bestellen? Reserveer ze met vertrekdag naar keuze via de pre orderlijst 1 mei convallaria

Nog meer informatie over producten vind je hier

Blijf op de hoogte van bloemen en producten in de webshop, volg ons op social media. U vindt ons onder andere op FacebookInstagram en YouTube