Grootouderdag 2022

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Wat is Grootouderdag?

Wist u dat het op de eerste zondag in oktober, sinds een paar jaar, Nationale Grootouderdag is? Dat is een speciale dag om alle opa’s en oma’s in Nederland eens in de schijnwerpers te zetten! En dat mag eigenlijk best, want opa’s en oma’s zijn heel belangrijk voor kleinkinderen.

Festa dei Nonni

Deze speciale dag is naar voorbeeld van het Italiaanse Festa dei Nonni wat ontstaan is in Italië. Daar hebben grootouders van oudsher een belangrijke taak binnen ‘la famiglia’, de familie. De kerk viert die dag, de “Dag van de beschermengelen” en dat komt precies overeen! Opa’s en oma’s staan graag voor kleinkinderen klaar, zijn echte beschermengelen. Een keer opa en oma bedanken is dus helemaal zo gek nog niet.

In Italië geven de kleinkinderen als traditie vergeet-mij-nietjes. In Nederland is dit jaar de Gerbera gekozen als symbool voor Grootouderdag.

Deze bijzondere dag valt in de week tegen de eenzaamheid, een week die gepaard gaat met allerlei activiteiten. Op 100 locaties gaan kinderen aan de slag met bloemen, beschikbaar gesteld door Marginpar en Coloured by Gerbera. Zij maken bloemstukjes voor ouderen in de wijk.

Haak aan bij dit thema

Maak een leuk hoekje op een opvallende plek in je winkel, met boeketjes, vaasjes of andere makkelijk mee te nemen bloemencreaties speciaal voor opa en oma. Of zet boeketjes online (als je een webshop hebt) met speciale bedankkaartjes eraan voor opa en oma.

Geef mee als tip:

Grootouderdag vieren bij Floriade in Almere

Op zondag 2 oktober kunnen opa’s en oma’s grootouderdag vieren bij Floriade Expo Almere, in het Italië paviljoen. De kleinkinderen kunnen met een speciale promocode gratis mee naar Expo Floriade!
Gerda Havertong is er ook! Zij vertelt een verhaal over spin Anansi.

https://youtu.be/B1Zg3fC90ag?t=26

Jullie, opa en oma, zijn mijn beschermengelen,
jullie zijn er altijd, op de juiste plaats en het juiste moment.
Klaar om me te helpen als ik dat nodig heb.
Bedankt voor de liefde die jullie mij geven!

Italiaans gedichtje vertaald in Nederlands, Italie.nl