De kip en de lelie

Laatst gewijzigd: 2 juli 2022

Bab bezocht een Rijnsburgse leliekwekerij en schreef dit verhaal voor Bloem&Blad:

“Vandaag ben ik bij een Rijnsburgse kwekerij waar de derde generatie neven aan het roer staat. Zij hebben zich gespecialiseerd in bijzondere soorten lelie-lijnen die ze zo biologisch mogelijk telen.

Gerben Ravensbergen heeft een logische en doeltreffende manier van denken en durft zijn ideeën ook uit te proberen.

Zo biologisch mogelijk telen

Van oudsher was en is het de gewoonte om de grond in de kassen jaarlijks een keer te ontsmetten. Zware ontsmettingsmiddelen worden ingezet. Door te verhitten met stoom of met milieu belastende middelen worden de aaltjes, schimmels en andere ziekten te lijf gegaan.

De visie van Gerben is helder: “Bloemen en planten hebben geen voeten en als het ze op een plek niet bevalt kunnen ze zich niet verplaatsen. Dus: of ze gaan dood of ze staan honderd jaren op de zelfde plek. Dus: niks ontsmetten, we hebben de goede bacteriën en de slechte nodig voor een goed biologisch evenwicht. Als we de plant de juiste hoeveelheid licht en de goede lucht vochtigheid geven dan gaat het prima!

Natuurlijke onkruidbestrijders: kippen

Tijdens het klaarmaken van de grond voor nieuwe aanplant geven we zelfs extra bacteriën en schimmels mee. Prachtig als de natuur zijn gang kan gaan! Zeker na de ontdekking van natuurlijke onkruidbestrijders, ze woelen elke meter grond in de kas om opzoek naar onkruid en wormpjes. Het omwoelen zorgt voor lucht in de grond en ik hoef niet meer te spuiten tegen onkruid.”

± 65 kippen van o.a. Stichting: Red een legkip van de slacht lopen kakelend door de kas. Vol trots pakt Gerben een ei uit de bos kar, het is nog warm: “Kijk, en lekkere verse eitjes toe!”

De neven zijn jaarlijks bezig met het uitproberen van nieuwe soorten en kleuren lelies. Tien soorten bepalen 80% van het aantal dat geteeld wordt. De andere 20% wordt opgedeeld in 75 cultivars die in kleine hoeveelheden worden uitgezet. Zo zijn er specifieke lelie-lijnen ontstaan waar kwekerij Lilies of Life zich goed mee kan onderscheiden.

Lilies of Life lelie-lijnen

Zo is er de Latino-lijn. De verschillende kleuren van deze lelies hebben allemaal een donker hart waardoor ze echt opvallen.
De Double-lijn heeft diverse kleuren met dubbele bloemen. Deze zijn ook nog eens stuifmeelvrij want de meeldraden zijn vergroeid tot bloemblaadjes.
De Eyeliner: een mooie witte lelie met een onderscheidend donker randje om de bloemblaadjes en de Cocotte-lijn: een heel bijzonder botanisch ras met mini bloemen in een mooie langwerpige tros, verkrijgbaar in 3 kleuren en alle drie zonder stuifmeel, heel bijzonder!
Trots vertelt Gerben dat alle rassen absoluut niet geuren dus zijn ze heel geschikt voor bloemenabonnementen op kantoor e.d.

Teeltwijze

Lelies zijn echte voorjaarsbloemen net als tulpen bovendien hebben ze ook een bol. Ze gaan bloeien als de dagen langer worden.

De bollen worden buiten geteeld en in oktober geoogst, gespoeld en op maat gesorteerd. Goede bollen hebben maat 16-18 (deze maat staat voor de omtrek van de bol).

Kwekerij Lilies of Life koopt in oktober in één keer alle bollen voor het hele jaar in. Een enorm aantal waarvoor een zeer gedetailleerde teeltplanning noodzakelijk is. De bollen worden tussen het turfmolm, in geperforeerde zakken ingevroren op -2 °C.

Na het poten van de bollen duurt het 8 tot 10 weken dan kunnen de lelies al worden geoogst. Hiervoor moeten de neven wel zorgen dat, als de dagen weer korter worden, er genoeg wordt bijgelicht zodat de bollen altijd denken dat het voorjaar is.

Na de oogst worden de lelies voorbehandeld met BVB van Chrysal. Dit zorgt voor een betere bloei en houdbaarheid. Enkele dagen bewaren in de koelcel heeft nagenoeg geen invloed op de houdbaarheid. Tien dagen vaasleven mag u verwachten, hogere temperaturen halen daar wat van af, met lagere temperaturen staan ze langer!
Voor de vaas: bolbloemen Chrysal of universele. Let wel: geen fruit in de buurt (lelies zijn gevoelig voor ethyleen).”

Bab Star

U vindt dagelijks het hele assortiment bij ons in de webshop onder “vers van de kweker”