Cymbidium van kwekerij Peet Zwink

Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

In de schijnwerpers: Cymbidium

Onlangs bezocht ik kwekerij Peet Zwink, premium cymbidium. Peter Zwinkels is een gepassioneerde kweker die al meer dan 45 jaar zijn cymbidium rassen koestert, selecteert, verbetert en door te kruisen nieuwe kleuren toevoegt aan zijn assortiment.

Kwaliteit voor Kwantiteit

Zijn slogan is: Kwaliteit gaat voor kwantiteit!
We lopen door de kassen en je ziet direct wat hij bedoelt: enorme zware takken mat gigantische bloemtrossen. Dikke harde stelen die geen moeite hebben om wel meer dan 40 bloemen strak en stoer overeind te houden.

Oorsprong en geschiedenis Cymbidium orchids

De cymbidium komt oorspronkelijk uit Nepal, daar groeien ze in het wild aan de voet van de Himalaya. De plant behoort tot de grootste plantengroep van deze wereld: de orchidee.

De bijzondere orchidee kon je vroeger vooral vinden bij de notabelen die als hobby de planten koesterden in hun “glazen tuinhuizen” de zogenaamde oranjerieën. Als de planten in bloei stonden, soms pas na 10 jaar, konden ze rekenen op belangstelling uit de hele wereld. Het waren hele kostbare en exclusieve planten.

Amsterdam

Toen de cymbidium  in de jaren 50 – 60 van de vorige eeuw in Nederland door de eerste kwekers werd geteeld als snijbloem was dat heel bijzonder.

Mijn opa vertelde mij jaren geleden dat hij bloemen leverde aan “de bloemist Frankenhuyzen” in de Kalverstraat, Amsterdam. Deze sjieke bloemist had in de jaren 50 Perzische tapijten op de vloer en een dame in het lang om de klanten te ontvangen. In die jaren verkocht deze bloemist cymbidiumtakken voor 125 gulden per tak. Enorm veel geld zeker als je weet dat in die jaren de buschauffeur slechts 45 gulden per week verdiende.

Jarenlang bleef het een exclusieve snijbloem die steeds beter betaalbaar werd. De teelttechnieken werden steeds beter met als gevolg dat het in de jaren 80 een massaproduct werd met alle gevolgen van dien. Op dit moment zijn er nog slechts een aantal kwekers over die de snijbloem telen met als belangrijkste afzetgebied Europa en Noord Amerika.

Cymbidium vermeerderen

De planten worden op twee manieren vermeerderd. Met meristeem worden groeischeuten versneden en op een weefselkweekplaat geplaatst. De plaat wordt in beweging gebracht waardoor de stukjes plant wortel schieten en zich ontwikkelen tot een miniplantje. Deze worden opgepot in 6 cm potjes. Na een half jaar gaan ze in een 13 cm potje, hier mogen ze één jaar in groeien dan verhuizen de planten naar een 21 cm pot. Na 2 jaar wachten gaan ze naar een kuip van ruim 30 cm. Het jaar daarop kunnen we de eerste bloemen verwachten, we zijn dan al 4 tot 5 jaar onderweg.

De tweede manier van vermeerderen is via stekjes uit de oude plant. Het is grappig te ontdekken dat deze plant groeit in familieverband. Peter Zwinkels vertelt dat het voorkomt dat er wel 12 generaties in een pot zitten. Als de plant een paar keer heeft gebloeid groeit er uit de oude plant een nieuw jong plantje. De moederplant zorgt voor het jonge plantje doordat ze niet meer bloeit heeft ze voeding die ze met haar blad maakt over en voedt hiermee de nieuwe plant, pas daarna sterft zij. Zo ontstaan er in één pot wel 10 planten die elkaar ondersteunen.

Elke bloemtak wordt in een heel jong stadium aan een elastiek gebonden. Zo groeien de takken rechter omhoog. Om de bloemtros te rekken, waardoor de bloemen beter tot hun recht komen bij het openkomen, is er nog een tweede elastiek nodig.

Duurzaamheid

Peter Zwinkels is MPS-A gecertificeerd en is op een haar na volledig EKO. De teelt is bijzonder duurzaam. Peter geeft zijn planten alle ruimte en jaagt ze vooral niet op, 15°C is de ideale temperatuur voor een mooie compacte en supergezonde plant die een schitterende kwaliteit bloemen geeft.

Tip van Bab:

Cymbidium: een stijlvolle bloem met een rijke geschiedenis en met ontzettend veel verwerkingsmogelijkheden: van losse bloem tot complete tak, in lengtes van 30 tot 120 cm en in heel veel kleuren verkrijgbaar.

Bab Star

Mooie inspiratie foto’s vindt u op de website van cymbidium.info

Meer foto’s van het bezoek aan de kwekerij vindt u hier in dit album