Bab bezoekt Van Noort Hyacinten

Laatst gewijzigd: 20 april 2024

Van Noort hyacinten Snijhyacinten

Elk jaar kleuren de velden rondom de Keukenhof zich in de mooiste kleuren. Een groot gedeelte van deze velden bestaat uit hyacinten. Vier jaar duurt het voordat een bolletje groot genoeg is om een snijhyacint van te kunnen kweken.

Nieuwe soorten met zachte geur

Het zijn de allermooiste en nieuwste soorten die de broers Van Noort Hyacinten van hun veredelaars kopen, van een groot aantal hebben zij de royalty’s. Ze willen zich onderscheiden met hun mooie soorten die ze geselecteerd hebben op kleur, lengte, stevigheid, herkomst (eigenschappen genen), aantal nagels(bloemknoppen), verdeling daarvan, grote van de nagels en de geur!!

De hyacinten van Frank en Ruud van Noort hebben een zoete geur in tegenstelling tot de oude soorten die soms te sterk of te scherp geurden. Dat is toch geweldig. Bijzonder mooie kleuren en daarboven op de heerlijk zacht zoet geur waarin het heerlijk vertoeven is.

Familiebedrijf

Frank en Ruud hebben al jong de kwekerij van hun vader Wil voortgezet. Frank was pas 3 jaar aan het werk bij zijn vader en Ruud zat nog op de Hogere Economische school toen vader Wil overleed. Een enorme klap voor de jongens en hun moeder. Ik ben onder de indruk van het doorzettingsvermogen van deze jongens en hun moeder.

Gespecialiseerd in kwaliteit en continuïteit

Ze zijn zich gaan specialiseren op kwaliteit en continuïteit. Van augustus t/m mei veilen ze continu elke dag hun soorten op Royal FloraHolland Rijnsburg en Aalsmeer. Geen grote aantallen maar van alle soorten net genoeg en iedere koper kan op hun rekenen. Van Amsterdam tot Dubai weten ze dat deze mannen 10 maanden van het jaar diverse soorten mooie hyacinten broeien.

Deze jonge mannen hebben niet alleen oog voor hun product maar zijn ook enorm vooruitstrevend en zijn op de hoogte van de laatste industriële ontwikkelingen. Rond hun 25e investeerden ze al meer dan een miljoen euro om de kwekerij voor 80% te automatiseren.

Volledig geautomatiseerd

Van Noort hyacinten werkt met twee echte robots en een volledig geautomatiseerd warehouse system. De robots stapelen de kratten met bollen op tot 4,5 meter hoog waarna ze 2,5 maand op 25 °C in de warmte cel blijven. Daarna worden ze opgeplant.

Robot één(Wil) stapelt ze op daarna gaan ze minimaal 12 weken in de koude cel (maximaal 9 *C). Pas daarna kunnen ze afgebroeid worden. De robots zijn vernoemd naar opa Cor en vader Wil van Noort, de jongens houden de oprichters in ere. Het is wel heel bijzonder vader en opa nog zo hard te zien meewerken.
De heftruck zet de grote stapels hyacintenbakken bij Robot 2(Cor) neer die ze af stapelt en op de band zet die naar de broeikas gaat. Deze kas is volledig geautomatiseerd elke bak gaat er op een band in en komt er na 2 weken klaar voor de oogst weer automatisch uit. Een prachtig gezicht.

Laat de bolbodem intact

Bij van Noort hyacinten staat de bos band aan het eind van de kas. De oogstrijpe hyacinten gaan automatisch naar deze plek waar de plukkers de hyacinten uit de bakken halen en op de bos band leggen. Volautomatisch wordt daar de steel uit de bol gesneden waardoor de zo belangrijke bolbodem intact blijft, belangrijk want hierdoor drinkt de hyacint beter water en er zitten voedingstoffen in het stukje waardoor het vaasleven verdubbeld wordt. Dus doe er alles aan om de hyacint niet af te snijden!

Om het vaasleven te verdubbelen deze tip: Hyacint niet afsnijden, laat de bolbodem intact!

Tip voor betere houdbaarheid

Hyacinten kunnen na de oogst ± 5 dagen gekoeld bewaard worden zonder dat het vaasleven van 7 dagen beïnvloed wordt. Zetten we de hyacint op water dan groeit hij door ook in de koelcel. Staat hij te lang droog dan droogt de bolbodem in waardoor wateropname bemoeilijkt wordt, een heel dun stukje afsnijden helpt. Er is geen Chrysal (bloemenvoeding) voor hyacinten.

Meer weten over deze kwekerij en de soorten hyacinten die er gekweekt worden? Kijk dan eens hier op Facebook

Bab Star, bezoek Van Noort Hyacinten november 2017