Anjers en symboliek

Laatst gewijzigd: 24 april 2024

Anjers: bloemen vol liefde en betekenis

Waar staat de anjer symbool voor?

Over anjers en symboliek is veel te vertellen. Anjers zijn al eeuwenlang geliefde bloemen. Ze hebben een rijke geschiedenis en symboliek, die verschillen per kleur, cultuur en tijd. In dit artikel ontdek je meer over de anjer en wat deze bloem allemaal kan vertellen.

De anjer als symbool van liefde

De anjer is een van de oudste bloemen ter wereld. De naam komt van het Griekse woord ‘antheros’, wat ‘bloem der goden’ betekent. De anjer werd gezien als een geschenk van de goden aan de mensen, vooral op het gebied van de liefde.

De rode anjer staat symbool voor passie, bewondering en verlangen. De rode bloemen werden met meisjeslippen vergeleken als symbool van bekoring. De rode anjer werd door de jongeman in de meiboom gestoken die hij in de nacht voor zijn geliefde zette als symbool van pure en vurige liefde.

“Steeds zijn de anjelieren de boden der min. Ook de onze vond bij de anjelier haar begin”.

Een dichterlijke regel uit een heel oud boek.

De anjer is ook de meest verspreide volksbloem. In de Alpen steekt men ze in de hoed, de Spaanse vrouwen op de hoge kam in het haar, de Italiaanse achter het oor en de boerenjongen achter op de hoed als hij verliefd was.

anjers en symboliek

Anjers en symboliek: vriendschap, ijdelheid en dood

Maar niet alleen is de anjer symbool voor liefde. Er is nog veel meer te vertellen over anjers en symboliek. Dichters verhieven de anjer tot zinnebeeld van vriendschap omdat ze, lang hun kleur behouden. Ook werd ze als zinnebeeld van ijdelheid en lichamelijke schoonheid beschouwd. Goethe vergelijkt een kring schone vrouwen met anjelieren.

Noorse legenden associëren de anjer met liefde en dood. Net als rozen en andere zoet ruikende bloemen zouden anjers groeien uit de graven van jonge geliefden.  Vandaar ook het gebruik van anjers in bloemwerk bij begrafenissen.

De gevlekte anjer werd gedragen door bedrogen geliefden als een teken van hun verloren verbinding. Als symbool van weigering, de geliefde voelt niets voor je. Het zegt zoveel als: eigen schuld, dikke bult..

De witte anjer als symbool van vernuft, talent en verzet

Een witte anjer is het symbool van vernuft, talent, toewijding en doorzettingsvermogen.

In Nederland denken we bij een witte anjer vooral aan Prins Bernard. Hij droeg al sinds zijn studententijd een witte anjer. Als symbool van saamhorigheid en verzet werd de witte anjer massaal gedragen op 29 juni 1940 op de verjaardag van Prins Bernard.

Anjers in de schilderkunst

Op vele schilderijen van de oude Hollandse meesters gaan anjers en symboliek hand in hand. Zo komt de anjelier in de hand van een vrouw veelvuldig voor. De kleur van de anjer bepaalt de betekenis; een rode anjer staat symbool voor passie, bewondering en verlangen. De witte anjer staat voor toewijding en waardigheid en de gele anjer is symbool voor teleurstelling en afwijzing.

Op bloemenschilderijen zie je zo liggen, klaar om gepakt te worden of om er aan te ‘ruiken’. Het is een van de beroemdste motieven bij de oude tapijten. Het design van de Stuarts zit vol met deze bloem. Ook wordt de anjer als motief verwerkt in Brussels kant die daardoor flink in waarde stijgt.

De anjers van de oude kunstenaars hebben allen getande bloembladen, gaafrandige bloembladen vind je pas veel later.

Anjers vertellen een verhaal

Mooi verhaal over anjers en symboliek: Het Italiaanse huis Ronsecco plaatst de anjer in zijn wapen omdat het een deel van de gift was van de gravin Margharita Ronsecco aan haar geliefde Orlando. Op de avond van hun trouwdag vertrok hij om Christus tombe te redden van de Saracenen. Zij gaf hem een lok van haar lichte haar en een witte anjer mee als talisman.

Een jaar later bracht een soldaat het nieuws dat Orlando in de slag gevallen was. Ook bracht hij de lok haar samen met de verwelkte anjer die met zijn bloed van wit naar rood was gekleurd. Margharita ontdekt dat de bloem zaad heeft gezet en plant dit ter herinnering aan haar liefste. Het zaad ontspringt en daar is een witte bloem, zoals ze die had gegeven aan haar ridder, maar met een rood hart in het midden zoals nog nooit een anjer had gehad.

Anjers bestaan dus waarschijnlijk al duizenden jaren. Niet vreemd voor een van de stevigste, langst houdbare bloemen op de markt. En een behoorlijk groot symbool van liefde, als je het ons vraagt.

Bron: volkoomen.nl | Wikipedia